Nya uppgifter om fulspelet i EM – som fick hela Danmark tokrasande: ”Domaren visste hela tiden...”

Nya uppgifter om fulspelet i EM – som fick hela Danmark tokrasande: ”Domaren visste hela tiden…”

Danmark rasade mot publikens drag under matchen mot England.
Nu menar Jonas Eriksson att domarna visste om det – hela matchen.
– Jag tror de ser problemet som litet, säger den förre toppdomaren.

Det var starka känslor efter att Danmark slagits ur EM efter en högdramatisk semifinal mot England. Hemmalaget avgjorde matchen i förlängning efter en tveksamt utdömd straffspark, och domarinsatsen hamnade rejält i fokus efteråt.

Domaren visste

Men det var inte bara den billiga straffen som de danska spelarna och ledarna var irriterade över. När Harry Kane skulle slå sin straff var det tydligt på tv-bilderna hur målvakten Kasper Schmeichel vid flertalet tillfällen stördes – av att någon i publiken sköt grön laser mot hans ögon.

Denmark players argue with the referee during the Euro 2020 soccer championship semifinal match between England and Denmark at Wembley stadium in London, Wednesday, July 7, 2021. (AP Photo/Frank Augstein, Pool)

Flera spelare ska under matchen ha reagerat kraftigt på lasern, som alltså vid flertalet tillfällen prickade spelarnas ansikten. Nu menar Jonas Eriksson att domaren faktiskt lär ha vetat om det hela tiden.

– Jag tror att domaren går ut till fjärdedomaren som i sin tur pratar med delegaten och säger att de tagit emot klagomål från Danmark att det förekommer laser mot målvakten. Delegaten noterar det, kanske att de gör ett PA (public announcement) och sedan startar spelet, säger han till Aftonbladet.

”Ett satans otyg”

Jonas Eriksson menar att det kan vara farligt, och att det är ett stort problem med grön laser inom fotbollen.

– Jag tror de ser problemet som litet och inte betydande för att matchen ska fortsätta. Det där med grön laser är ett satans otyg. Det förekommer alldeles för ofta och kan få enorma konsekvenser för den som får det i ögonen, säger han.

Danmark, EM 2021
Denmark’s goalkeeper Kasper Schmeichel, left, confronts Denmark’s Joakim Maehle at the end of the Euro 2020 soccer semifinal match between England and Denmark at Wembley stadium in London, Wednesday, July 7, 2021. England won 2-1. (Laurence Griffiths/Pool Photo via AP) HAS235

Eriksson berättar vidare att det troligtvis bara, som max, kan bli ett bötesbelopp att betala för det engelska förbundet.

– Men det är något som är svårt att greppa, man kan stoppa matchen om Schmeichel säger att han har problem med det. Som spelare är du så koncentrerad, du vill inte erkänna att du är störd av något eller att någon ropar något. Det påverkar honom och han väljer att spela vidare, säger han, och fortsätter:

– Det är spelarens arbetsmiljö, spelaren har rätt att säga att han inte är trygg i det här. Då är det domaren och de som arrangerar matchen – i det här fallet Uefa – som bestämmer vad som ska hända härnäst. Sedan hade man inte brutit en match, det är jag övertygad om, men man kanske hade väntat. Gör man ett uppehåll är jag övertygad att den personen som håller på med det här inte vågar göra det igen. Då vet personen om att alla kameror är riktade mot honom/henne.

LÄS MER: Thomas Ravelli har fått nog – lackar ur fullständigt efter bilderna i EM: ”Längesen jag var så arg!”

Få våra nyhetsbrev!