När Svennis gjorde det motbjudande och skapade en helt ny fotbollsregel: ”Blatter ringde mig och skrek…”

2003 skrev Sven-Göran Eriksson fotbollshistoria.
När hans fräcka knep skapade en helt ny regel – som gäller än i dag.
– Sepp Blatter ringde mig och skrek: ”Vad i helvete gör du, Sven!?”, berättar ”Svennis” i sitt sommarprat.

Den lille pojken från Torsby växte upp och fick Englands mäktigaste fotbollsuppdrag. Ja, tänk vilken otrolig tränarkarriär Sven-Göran Eriksson fick.

Svennis karriär

För det var många som höjde på ögonbrynen när en värmlänning utsågs till Englands nya förbundskapten 2001. Men då hade han ju också vunnit Uefacupen med IFK Göteborg, lett Benfica till ligatitlar och Europacupfinal och tagit Lazio till sin första ligatitel på hela 26 år.

Sven-Göran Eriksson, Svennis
050817 Fotboll, träningsmatch, Danmark – England: Sven-Göran Eriksson, förbundskapten England. © Bildbyrån – 70095

Tyvärr blev det aldrig någon medalj eller stor final med England. Men ”Svennis” lyckades ändå skriva idrottshistoria under tiden på de brittiska öarna genom sitt alldeles egna sätt.

”Ett himla liv”

För en obetydlig vänskapsmatch 2003 skulle förändra världsfotbollen oväntat nog.
– Jag såg alltid träningsmatcher som en möjlighet att testa nya spelare och jag kommer ihåg när vi mötte Australien 2003. Då bytte jag ut hela laget i halvtid och det blev bland annat debut för en 17-åring från Everton som heter Wayne Rooney, berättar Svennis under sitt sommarprat i P1.
– Vi förlorade matchen mot Australien och det blev ett himla liv i England för förlusten givetvis. Men också för att pressen menade att man inte kan byta elva spelare.

Sven-Göran Eriksson, Svennis
030902 Fotboll: Sven-Göran Eriksson, förbundskapten England, på dagens presskonferens © Bildbyrån – Cop 7

Svennis drag att byta ut samtliga spelare i halvtid ledde till enorma reaktioner och det gick så långt att även Fifa tvingades agera. Och skapade en helt ny fotbollsregel.
– Jag blev till och med uppringd av Fifas president Sepp Blatter morgonen därpå. Som nästan skrek i telefonen: ”Vad i helvete gör du, Sven!?”
– Han tyckte att jag devalverade värdet av en vänskapsmatch. Jag försökte att lätta upp samtalet med att säga: ”Men nu fick ju publiken se två engelska lag”. Men han köpte inte det alls. Utan instiftade istället en regel som innebär att man bara får byta sex spelare i en vänskapsmatch. Och den regeln finns kvar ännu i dag.

Dela artikeln för att hylla Svennis som en av svensk fotbolls främsta tränare genom tiderna!

LÄS MER: Tränarikonen Svennis avslöjar engelska drottningens stora favoritspelare: ”Jag frågade henne varför då?”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!