Tränarikonen Svennis avslöjar engelska drottningens stora favoritspelare: ”Jag frågade henne varför då?”

När Sven Göran-Eriksson fick träffa drottningen var den givna frågan:
Vem är din favoritspelare i engelska landslaget?
– Hon gillade honom ”för att han ser så ren ut”, berättar Svennis i sitt sommarprat.

Det blev en alldeles strålande tränarkarriär för Sven-Göran Eriksson som anses vara en av svensk fotbolls främsta tränare genom tiderna. Efter storsuccé med flera klubbar i Sverige, Portugal och Italien fick han den stora äran 2001 när England hörde av sig.

Kungliga mötet

”Svennis” tog över som engelsk förbundskapten och ledde stjärnlandslaget i tre mästerskap fram till 2006. Han beskriver den här tiden än i dag som den roligaste och mest utmanande i sitt liv.

Sven-Göran Eriksson, England
041009 Fotboll, VM-Kval, England – Wales: Sven Göran Eriksson, Förbundskapten England (Jubel) © Bildbyrån – Cop 7

Är man förbundskapten för England så är det också naturligt att man får komma och hälsa på i kungahuset. Han minns mycket väl sitt möte med Storbritanniens drottning Elizabeth II.
– En dag var jag bjuden på lunch till Buckingham Palace och det var en fin och märklig upplevelse. Det var ett tiotal gäster utöver kungaparet, berättar Svennis under sitt sommarprat i P1.
– Under halva måltiden så pratade de kungliga med gästerna som satt till höger om dem och mitt i lunchen så bytte man sida och bara pratade med de som satt till vänster. Det var ju märkligt men så var det.

Favoritspelare

När svenske tränarikonen fick möjligheten att prata med kungaparet ledde han så klart in samtalet på sport. Och han var väldigt nyfiken på vem som var drottningens favoritspelare.
– När jag pratade med prins Philip så pratade han om hästpolo som jag inte kan någonting om. Och jag pratade om fotboll som han inte hade en aning om i princip, säger Svennis i sommarpratet.
– Men sedan frågade jag drottningen vem hon tyckte var den bästa spelaren i landslaget. Hon sa då Michael Owen. Och jag frågade varför då? Hon svarade ”för att han ser så ren ut”. Vad hon nu menar med det…

Drottning Elizabeth, Storbritannien
100624 Tennis, Wimbledon, dag 4: Storbritanniens drottning Elizabeth II närvarar under matchen mellan Andy Murray, Storbritannien, och Jarkko Nieminen, Finland. © Bildbyrån – 85702

Sven-Göran Eriksson uppskattade också Owen väldigt mycket i landslaget.
– I engelska landslaget fanns det några spelare som verkligen stack ut. Michael Owen var en av dem. Det var en riktig måltjuv, det kunde gå 89 minuter och du såg inte honom på planen men sedan gör han 1-0 i 90:e minuten. Inne i straffområdet var han en riktig måltjuv. Tyvärr fick han en kortare karriär än han egentligen skulle haft, på grund av skador. Han var väldigt skadebenägen när han blev lite äldre.

LÄS MER: Drottningens stora hemlighet avslöjad efter 69 år(!) – här är hennes absoluta favoritlag i Premier League

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!