När Ole Gunnar Solskjaer bjöd på sitt mest oförglömliga inhopp någonsin

Rollen som ”supersub” i Manchester United passade Ole Gunnar Solskjaer perfekt.
Det går minst sagt att bevisa genom att ta en titt i backspegeln.
I dag för exakt 20 år sedan stod norrmannen för kanske den största uppvisningen i sin karriär.

Ole Gunnar Solskjaer må inte ha varit en sylvass 90-minuter anfallare som Dwight Yorke eller en högerfot lika len som David Beckhams. Däremot hade norrmannen en av Sir Alex Fergusons allra viktigaste roller som en ständig inhoppare.

Uniteds ”supersub”

Solskjaer fick oftast göra minuter i Premier League men det under den senare delen av matchen. Det var också just det som gjorde att han fick namnet ”supersub” och totalt blev det 92 mål på 234 Premier League-matcher med ett snitt på ett mål var 150 minut.

Norrmannen blev förevigad som en klubblegendar efter att ha gjort 2-1 målet i Champions League-finalen mot Bayern München 1999. Men bara månader tidigare hade han stått för en insats som kanske var än mer imponerad.

Solskjaers makalösa inhopp

I dag för exakt 20 år sedan, den 6 februari 1999, ställdes Manchester United mot Nottingham Forest på bortaplan i Premier League. Med kvarten kvar, i ledning 4-1, valde Ferguson att byta in Solskjaer för att säkra upp segern.

Och säkra upp segern var exakt vad han gjorde. I den 80:e minuten satte Solskjaer 5-1, men det var bara början.

Sju minuter senare kom nästa balja och på stopptid satte norrmannen otroligt nog två(!) mål till i nätet bakom den stackars Nottingham-målvakten Dave Beasant.

Innehar PL-rekord

Jesper Blomquist spelade även han i matchen och fick dela glädjen med norrmannen som alltså gjorde fyra mål på drygt tio minuter. Ur svenska ögon sett på andra sidan planhalvan var det desto dystrare. Jesper Mattsson hoppade in i 57:e minuten men fick i alla fall vara med om att se ett rekord börja ta form.

Ole Gunnar Solskjaer är tillsammans med Olivier Giroud den spelare som gjort flest antal mål (17) som inhoppare i PL-historien.