När Jesper Blomqvist gjorde det förbjudna i Premier League – och fick hela omklädningsrummet att se rött

När Jesper Blomqvist gjorde det förbjudna i Premier League – och fick hela omklädningsrummet att se rött

Jesper Blomqvist är en av få svenskar som vunnit Champions League.
Men han minns också hur han gjorde bort sig helt i England.
– ”Vad fan gör du?”, skrek flera lagkamrater, säger Blomqvist i en intervju med SportExpressen.

Få svenska fotbollsspelare kan mäta sig med Jesper Blomqvists storslagna meriter under karriären. Norrlänningen fick sitt stora genombrott i storklubben IFK Göteborg på 90-talet och skulle sedan sätta sitt avtryck i några av världens största klubbar.

Milan & United

Det blev fem SM-guld på svensk mark, fyra med Blåvitt och sedan det femte när han återvände hem igen och spelade för Djurgården. Efter att ha imponerat i Champions League med IFK Göteborg väntade storflytt till självaste Milan.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jesper Blomqvist, Premier League
150903 Manchester Uniteds Jesper Blomqvist under fotbollsmatchen Legends Game mellan Manchester United legends och Liverpool legends den 3 september 2015 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån / 135440

Därefter gick flyttlasset till Parma som kryllade av stora namn i slutet på 90-talet och sedan gick en dröm i uppfyllelse när anrika Manchester United kallade. Blomqvist var med om den mäktiga säsongen 1998/99 när United gick hela vägen och vann trippeln med Premier League-titel, FA-cuptitel och så den oförglömliga Champions League-titeln.

LÄS MER: Jesper Blomqvist avslöjar den allra bästa spelaren han mött – och tvekar inte en enda sekund

Jespers tabbe

Vad har vi glömt? Jo, självklart var Jesper Blomqvist också med i laget när Sverige bärgade det historiska VM-bronset 1994. Men av alla stora lag som han spelat med och på alla stora arenor så finns det en riktig favorit.
– Old Trafford är en av de bästa. Den tänker jag på först. Nou Camp blev direkt en favoritarena för mig också. Det är fantastisk atmosfär på Anfield Road. Och på San Siro, förstås. Jag måste säga The Dell också, Southamptons gamla arena. Det kändes som publiken satt en halvmeter från sidlinjen där. Vi fick dricka te i paus och vi fick knappt plats i omklädningsrummet. Det var en riktig klassisk engelsk arena, berättar han i en intervju med SportExpressen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jesper Blomqvist, Premier League
011109 Fotboll, Premier League, Everton: Jesper Blomqvist © Bildbyrån – Cop 32

Men vid sidan av alla stora framgångar så finns det också en riktig dundertabbe från svenskens karriär. Det är från tiden i England när han fick lära sig hur mycket känslor det finns i fotbollen och hur stor rivaliteten faktiskt är.
– Jag har upplevt Everton-Liverpool och Milan-Inter. I dessa derbyn är det mycket heta känslor. Jag gjorde en riktig miss i Everton en gång. Vi skulle möta Liverpool runt jul och jag kom till en träning några dagar innan i en röd tröja. Då fick jag lära mig vad som gällde den hårda vägen, säger Blomqvist, som bara gjorde en säsong i Everton, till kvällstidningen.
– ”Vad fan gör du, Jesper? Du kan inte ha rött på dig”, skrek flera lagkompisar. 

Vad är din ärliga åsikt om Jesper Blomqvist? Dela artikeln och säg vad du tycker!

LÄS MER: När Ronaldinho förnedrade Jesper Blomqvist så grovt att lagkamraterna började skratta: ”Jag skäms…”