Legendaren Kurre Hamrins kamp i Italien under coronaviruset: "Det är svårt att leva…"

Legendaren Kurre Hamrins kamp i Italien under coronaviruset: ”Det är svårt att leva…”

Han har varit helt instängd i sin lägenhet i Florens i tre veckor. 
Nu berättar legendaren Kurre Hamrin om kampen under coronaviruset.
– Det är svårt att leva här just nu, säger 85-åringen till Sportbladet.

17 dagar har gått sedan hela Italien sattes i karantän. Mitt i allt befinner sig 85-årige fotbollslegendaren Kurre Hamrin helt isolerad i sitt hem.

Hamrin fast i Italien

Landslagshjälten kommer alltid att bli ihågkommen för sitt klassiska drömmål mot Tyskland i VM-semifinalen 1958. Hamrin lämnade Sverige och AIK redan 1956 och fortsatte karriären i Italien hos storklubbar som Juventus, Fiorentina, Milan och Napoli.

Kurre Hamrin
140724 Kurre Hamrin intervjuas under fotbollsmatchen i kvalet till Europa League mellan AIK och Linfield den 24 juli 2014 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån / Cop 135163

Sedan många, många år tillbaka är Kurre bosatt i Italien och har en lägenhet i Florens. Nu har hemmet blivit ett fängelse för Hamrin och hustrun Marianne.

”Det är inte roligt…”

Paret har inte lämnat lägenheten på hela tre veckor och är helt isolerade i sin karantän. Faktum är att den som lämnar sitt hem och bryter mot utegångsförbudet i Italien riskerar böter på upp till 30 000 kronor.
– Det är rörigt, svårt att leva här nere just nu. Det är inte roligt att inte kunna gå ut. Jag går upp, äter frukost, får hem tidningarna, sitter och läser och tittar på tv. Sedan kommer kvällen och då går jag och lägger mig. Det jag sörjer mest är friheten. Eller sörjer och sörjer… Det som är jobbigt är att inte ha frihet, att inte kunna göra det man själv vill, det jag varit van vid i 85 år. Jag vill kunna ta en promenad och komma in i det vanliga livet, berättar han för Sportbladet.

Kurre Hamrin, Pelé
081117 Fotboll: Pelé besökte Råsunda och delar av VM laget från 1958. Pelé och Kurre Hamrin © Bildbyrån – 81372

Italien är det land som hittills drabbats hårdast av coronavirusets utbrott. Där över 7 500 människor redan dött av viruset och hela 75 000 smittade har registrerats.
– I tidningarna är det varje dag flera sidor med listor över hur många som har blivit sjuka, hur många som har blivit inlagda och hur många som har gått bort. Många har dött, nästan som flugor. Det värsta är att det inte finns något att göra och att barnen inte får komma in, säger Hamrin till kvällstidningen.

Isolerad i hemmet

Kurre Hamrin berättar nu om kampen under coronaviruset och hur paret kan klara av vardagen instängda. Där sonen Ricardo är till stor hjälp för att ens kunna handla och uträtta ärenden på dagarna.
– Han har ett dokument som han kan visa upp för polisen. Annars är det flera tusen kronor i böter. Det är inte roligt att sitta inomhus i tre veckor men har man hjälp så klarar man sig. Det är större svårigheter för alla småbarnsfamiljer när barnen inte får gå ut. Jag har ju inga småbarn. Det är vi två, jag och Marianne. Vi kan stödja varandra, säger 85-åringen i intervjun.

Landslagslegendaren drabbades av en otäck stroke hösten 2016. Men det har Hamrin återhämtat sig ifrån i dag och han erkänner att han mår skapligt bra igen.

LÄS MER: Fotbollsvärlden i sorg: 20-åringen fick ont i halsen – dog fyra dagar senare av coronaviruset