Allsvenska ikonen drabbad av otäck stroke – plötsligt gav kroppen upp helt: ”En chock”

Han har gjort hela 350 matcher för Malmö FF.
Nu berättar allsvenska ikonen Hasse Mattisson om sin otäcka stroke.
– Fan, det var en chock. Plötsligt tappade jag kontrollen över kroppen, säger han till Kvällsposten.

Det var i höstas som fotbollslegendaren Hasse Mattisson drabbades av en stroke under en lördagspromenad med sin hund. Helt plötsligt la kroppen bara av.

Drabbad av stroke

Mattisson blev helt stillastående och kunde plötsligt inte röra sig.
– Jag tänker ”vad fan är detta”? Jag kan inte gå vidare, för jag vet inte åt vilket håll jag ska gå på. Jag vet inte vad som händer. Allt bara blir sämre och jag har inte en aning om vad fasen som pågår. Men till slut lyckas jag samla ihop mig och säger till Larry ”nu måste vi ta oss hem”. Om det är jag eller hunden som hittar hem minns jag fortfarande inte, berättar 47-åringen för Kvällsposten.

Hasse Mattisson, Malmö FF
120413 Fotboll, division 3, Höör – IFK Hässleholm: Hasse Mattisson, Tränare, Höör © Bildbyrån – 63984

Hemma i huset blev barnen Melvin och Lovisa räddningen för Mattisson. De ringde efter ambulansen som tog honom akut till sjukhus.
– Man konstaterade att jag fått tre proppar i ena hjärnhalvan. Det tog en stund för mig att fatta vad som hände på akuten. När personalen sprang med båren, de ville ha in mig på röntgen så snabbt som möjligt samtidigt som jag fick blodförtunnande, förstod jag allvaret. I efterhand har jag förstått att varje sekund var viktig, säger han till lokaltidningen.

Ikon i Malmö FF

Hasse Mattisson gjorde hela 350 matcher för Malmö FF och en är ikon inom klubben samt tidigare lagkapten. Han var hjärtat och lungorna på innermittfältet och vann SM-guld med MFF 2004.

Hasse Mattisson, Malmö FF
050113 Fotboll, Malmö – Spartak Moskva. Malmö FF spelar final i Efes Pilsen Cup i Turkiet. Bilden: Malmö FF vann hela turneringen och jublar på podiet. Hasse Mattisson höjer bucklan. © Bildbyrån – 70007 – Foto: Daniel Nilsson

I dag har det gått ett halvår sedan han drabbades av stroken. Även om läkarna aldrig hittade källan till varför Mattisson fick trippla proppar i ena hjärnhalvan är han evigt tacksam för den vård han fått.

Och efter en månads sjukskrivning och rehabilitering kunde 47-åringen återvända till sitt civila jobb.
– Jag bytte plats på ord och vokaler. Det hängde kvar några veckor. Sedan kom jag igenom det också. Nu är allt normalt igen. Jag är jättelycklig över hur jag kommit igenom allt. Jag är oerhört tacksam. Det är många jag vill tacka. Familjen och alla vänner har hjälpt mig genom en svår tid, säger han till Kvällsposten.

LÄS MER: Svenske legendarens åttaårskontrakt(!) med Barcelona – men avgörande detaljen förstörde drömflytten