Svenske legendarens åttaårskontrakt(!) med Barcelona – men avgörande detaljen förstörde drömflytten

Johnny Ekström var stekhet i IFK Göteborg under våren 1986.
Och skrev på ett åttaårskontrakt med Barcelona – men en detalj förstörde drömövergången.
– Kontraktet ligger fortfarande kvar hemma i byrålådan, säger fotbollslegendaren till GT.

1986 var IFK Göteborg en maktfaktor i Europacupen. Och en av lagets stjärnspelare var den blixtsnabbe Johnny Ekström som också gick under smeknamnet ”Johnny Bråttom”.

Barça ville värva

21 år gammal spelade han fram till samtliga mål när Blåvitt besegrade spanska storlaget Barcelona med hela 3-0 hemma i Göteborg. Barça vann sedan semifinalreturen och gick vidare efter straffläggningen men de hade blivit rejält imponerande av svenske anfallaren.

Johnny Ekström, IFK Göteborg
Fotboll, proffs: Johnny Ekström, Empoli © Bildbyrån – Dia

Och när Ekström var på semester i norska Kristiansand kom det efterlängtade telefonsamtalet. Barcelona ville värva svensken och var redan överens med IFK Göteborg.

Åttaårskontrakt

Tillsammans med sin agent fick Ekström träffa en representant från Barcelona på ett hotell i Göteborg för att skriva kontrakt.
– Om han hade titeln vicepresident eller sportdirektör kommer jag inte ihåg, men det var i alla fall den store mannen och jag skrev på ett åttaårskontrakt. Det kändes väldigt konstigt med ett sådant långt avtal när man bara var 21, men jag var ju väldigt sugen då, berättar fotbollslegendaren för lokaltidningen GT.

Johnny Ekström, IFK Göteborg
120615 Fotboll, EM 2012, Sverige A – England: Johnny Ekström © Bildbyrån – 54928

Det var helt klart ett väldigt lukrativt som 21-åringen satte sin namnteckning på.
– Ja, det var det. Det var utformat så att ju längre man var där desto mer betalt fick man. Lönen ökade varje år. Och så var det ju lägenhet och bil och fem hemresor per säsong eller vad det var. Kontraktet ligger fortfarande hemma i byrålådan. Det var jättestort att skriva på för FC Barcelona. Samtidigt ska man komma ihåg att vi i Blåvitt också var riktigt stora då, säger han till tidningen.

Drömflytt i kras

Överenskommelsen var att kontraktet skulle börja gälla om två månader men det fanns också en avgörande detalj. En klausul i kontraktet som kunde förändra allt.

För på den tiden fick Barcelona bara ha två utländska spelare i truppen och Ekströms kontrakt med storklubben skulle enbart börja gälla om ingen annan utländsk spelare värvades. Vilket tyvärr skulle bli fallet när svenskens drömflytt gick helt i kras.
– Sista dagen kom Gunnar Larsson (ordförande i IFK Göteborg) och sa: ”De har köpt Gary Lineker”. Då tänkte jag: Fan. Men det är sådant som händer, säger han till GT.

Det gör han idag

Det blev istället flytt till italienska Empoli för ”Johnny Bråttom”. Och sedan fortsatte karriären vidare i klubbar som Bayern München, Cannes, Reggiana, Real Betis, Dynamo Dresden, Eintracht Frankfurt och Blåvitt igen.

1997 tog spelarkarriären slut efter en tredje vända i IFK Göteborg. I dag är 55-åringen fastighetsskötare och bosatt i Göteborg.

LÄS MER: Henke Larssons helsköna svar – efter Liverpoolstjärnans oväntade tokhyllning till honom