Lasse Granqvists tydliga uppmaning efter det hemska i Bryssel – som alla svenskar måste höra: ”Viktigare än någonsin”

Två svenskar dog i terrordådet i Bryssel.
Nu säger Lasse Granqvist precis det alla svenskar behöver höra.
– Jag är en del av konungariket Sverige och för det kommer jag alltid stå upp, säger han i podcasten Sporthuset.

Det var på måndagskvällen som tre svenskar blev skjutna i ett terrordåd i Bryssel, kort inpå Sveriges EM-kvalmatch mot Belgien. Två personer dog och den tredje skadades och behövde vårdas på sjukhus. Enligt rapporter från belgiska medier ska minst en av de skjutna haft på sig en svensk landslagströja.

Granqvists fina ord

Den första halvleken av Belgien-Sverige genomfördes i sin helhet. Men efter att de svenska spelarna blivit informerade om dådet i halvtid beslutade de, i samråd med de belgiska spelarna, att avbryta matchen.

Uefa har i veckan kommunicerat att matchen inte kommer återupptas, efter dådet som har förändrat svensk fotboll för alltid.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Svensk supporter, svenska landslaget, fotboll
231016 A fan of Sweden in the stands after the suspended UEFA Euro Qualifier football match between Belgium and Sweden on October 16, 2023 in Brussels. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0537

TV4:s Lasse Granqvist sammanfattar det hela på ett bra sätt.
– Det är viktigt att visa stor förståelse för dels de nära anhöriga som har råkat ut för detta terrordåd, men också alla andra som var där och blev inlåsta på arenan och fick uppleva en hotellnatt under polisbevakning och fick poliseskort. Det var ett utpekande av Sverige och svenskar. Reaktionerna är att det är fruktansvärt, och det måste vi få känna, och det måste vi få ta till oss utav. Men det är också viktigt att man på bakkant utav det, på andra sidan utav det, när det går en tid också, fortfarande är stolta över att få vara det vi är, nämligen svenskar, säger Granqvist i podcasten Sporthuset

Uppmaningen till OS

Programledaren och kommentatorn tycker inte att det ska fattas några hastiga beslut till följd efter skjutningen.
– Jag tror det är viktigt att det får gå en tid. Det här måste få sjunka in på något sätt. Det är oerhört svårt att ta till sig att svenska idrottaren skulle få svårare utomlands till följd av att de är svenskar. Det är svårt att ta in att svenska supportrar ska bli tvungna att tassa om de ska se ett internationellt idrottsevenemang för att de är utpekade som terrormål. Men jag tror att det måste få gå en tid, och få möjligheten att få en bättre och klarare blick över framtiden.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Lasse Granqvist, Sverige, fotboll
210617 TV4:s Lasse Granqvist i TV4:s EM-studio inför en sändning under fotbolls-EM den 17 juni 2021 i Stockholm. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN / COP 234 / JZ0103

Nästa sommar arrangeras OS i Paris. Frankrike är ett land som tidigare drabbats av svåra terrordåd. Granqvist har nu en uppmaning till alla svenskar som tvekar att ta sig till Paris för att heja på våra svenska atleter i blågul tröja.
– Jag är svensk. Jag är stolt över att vara svensk. Jag är en del av konungariket Sverige och för det kommer jag alltid stå upp. Och jag hoppas innerligt att supportermarscherna görs igen, på samma sätt som vi har upplevt på internationella mästerskap och att de gula tröjorna är där, därför att det är den fria världen och det är den fria demokratin som så många står bakom.
– Inte minst Frankrike, ”frihet, jämlikhet, broderskap”, ett så terrorutsatt land. Jag tror och är övertygad om att många hoppas att det kommer vara många gultröjade där. Och det är kanske viktigare än någonsin i vår samtid att vi står upp för det vi är, vi är svenskar och vi är Sverige, säger Lasse Granqvist.

LÄS MER: Olof Lundhs jätteilska efter olämpliga beteendet mot Janne Andersson – ryter nu till: ”Det är för jävligt”

LÄS MER: Lasse Granqvist ryter ifrån och sätter ned foten – rasar efter världsstjärnans ord om Ymer: ”Förkastligt”