Landslagshjälten Nilla Fischers jätteilska – efter uppmärksammade beslutet: ”Helt orimligt…”

Statliga pengar har delats ut till svensk fotboll efter coronakrisen.
Men fördelningen gör Nilla Fischer helt rasande.
– Det är helt orimligt, säger hon till SportExpressen.

Coronapandemin har drabbat hårt på svensk fotboll. Krisen slog till när säsongerna just skulle börja och intäktsförlusterna har varit enorma sedan dess.

Fischers ilska

Nu ska drygt 76 miljoner kronor av regeringens stödpaket till svensk idrott delas ut till fotbollsklubbarna på elitnivå. Det står även klart att herrfotbollen får hela 73 miljoner kronor mellan damfotbollen bara får runt 3,5 miljoner kronor.

Nilla Fischer, landslaget
191111 Nilla Fischer under Fotbollsgalan den 11 november 2019 i Stockholm. Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Det får landslagshjälten och Linköpings mittback Nilla Fischer att verkligen rasa. Över hur stor orättvisan är inom svensk fotboll.
– En regering som säger sig jobba för jämställdhet och sedan gör så här. För mig blir det ord och ingen action. Vad fan är det för stödpaket? Det är helt orimligt, säger hon till SportExpressen.

”Vi har drabbats”

Fischer anser att pengarna bör fördelas ut mer jämställt. Och kan inte förstå hur skillnaden på ersättning kan vara så enorm.
– Det är säkert många som har argumentet att herrarnas intäkter är större än damernas. Men vi har ju drabbats av pandemin på precis samma sätt som de, med inställda träningar och matcher. Vi är där igen, att de som har mest får mest, säger hon till kvällstidningen.

Nilla Fischer, landslaget
190707 Nilla Fischer of Sweden in the mixed zone on July 7, 2019 in Nice. Photo: Simon Hastegård / Bildbyrån / Kod SH / 180104

Riksidrottsförbundets förklaring till hur pengarna delas ut är att man har gjort en utdelningsmodell som helt bygger på matematiska uträkningar.
– Det är en ganska enkel princip: vem är det som har förlorat pengar och hur mycket med anledning av corona? Då blir den matematiska effekten att de som har stor omsättning och de som har stora kostnader och stora intäktsbortfall får mer än de som har mindre. De här är en spegling av ett annat grundläggande problem inom lagidrotter. Det är olika förutsättningar inom manligt och kvinnligt idrottande och frågan är hur man ska rätta till det grundproblemet. Det är svårt att ändra på de grundläggande förutsättningarna nu, det måste nog till lite andra åtgärder, säger RF:s ordförande Björn Eriksson i ett uttalande.

LÄS MER: Så nära var Glenn Hysén att dö – berättar om skräcknatten: ”Alla skrek och jag var helt grön-blå…”

Få våra nyhetsbrev!