Jättesorgen: Nationalhjälten har tragiskt gått bort – blev bara 54 år gammal

Fotbollsvärlden har förlorat ännu en hjälte.
Efter beskedet att Alan McLoughlin gått bort, bara 54 år gammal.
”Vi kommer att minnas dig. Vila i frid”, skriver irländska fotbollsförbundet i ett uttalande.

Han är en av de största hjältarna inom irländsk fotboll. Alan McLoughlin gjorde bara två mål i det irländska landslaget på 42 landskamper men har ändå nytt kultstatus.

Nationalikon

För ett av de där två målen är den mest klassiska fullträffarna i irländsk fotbollshistoria. Det var den 17 november 1993 som McLoughlin byttes in i avgörande VM-kvalmatchen mot ärkerivalen Nordirland.

Alan McLoughlin, Irland
Alan McLoughlin. FOTO: Twitter.

I den 76:e matchminuten prickade mittfältaren 1-1-målet som skulle ta Irland till fotbolls-VM 1994 och försätta hela nationen i enormt glädjerus. Men nu har det tragiska beskedet kommit.

Hjälten död

Alan McLoughlin har gått bort, bekräftar det irländska fotbollsförbundet. Nationalhjälten blev bara 54 år gammal.
”Vi minns alla Alan McLoughlin på denna sorgliga dag. Vi kommer alltid ha den kvällen i november. Vila i frid”, skriver förbundet på Twitter.

Alan McLoughlin, Irland
Alan McLoughlin. FOTO: Twitter.

McLoughlin föddes i Manchester till irländska föräldrar och började sin fotbollskarriär i unga år hos Manchester United. Men det blev aldrig någon A-lagsmatch för irländaren i storklubben.

Svårt sjuk

Istället fortsatte karriären vidare till engelska klubbar som Swindon Town, Southampton, Portsmouth och Wigan. Efter spelarkarriären inledde McLoughlin en tränarkarriär och var ungdomstränare i Swindon från 2016 till 2021.

Men de senaste åren har han kämpat mot cancer och i mars spred sig sjukdomen till njurarna. Han genomgick en cellgiftsbehandling men kroppen gav till slut upp.

På sociala medier strömmar det in hyllningar och kondoleanser för Alan McLoughlin. Det mesta handlar om hans ikoniska VM-kvalmål men även hans fina insatser för Portsmouth, Southampton och Swindon.

LÄS MER: Ikonen Eric Cantonas barnförbjudna ord – 26 år efter brutala hjärnsläppet: ”Jag borde ha…”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!