Ikonen Eric Cantonas barnförbjudna ord – 26 år efter brutala hjärnsläppet: "Jag borde ha..."

Ikonen Eric Cantonas barnförbjudna ord – 26 år efter brutala hjärnsläppet: ”Jag borde ha…”

Eric Cantona hoppsparkade en åskådare för 26 år sedan.
Nu kommer fransmannen med nya brutala ord om jätteskandalen.
– Jag ångrar en sak, säger han i en ny dokumentärfilm.

Manchester Uniteds match mot Crystal Palace i Premier League för 26 år sedan har ett ögonblick som etsat sig fast i fotbollshistorien. Eric Cantona var den stora huvudrollsinnehavaren och hade fått ta emot en hel del stryk från Palace-spelarna under matchen.

Cantonas kick

När matchen nått 48 minuter fick fransmannen nog och sänkte motståndaren Richard Shaw rejält. Han fick syna det röda kortet och tvingades lämna planen.

Eric Cantona, Manchester United
970423 Eric Cantona, Manchester U (Manchester United) © Bildbyrån (20606 )

På vägen ut kommer sedan nästa hjärnsläpp när en Crystal Palace-supporter vid namn Matthew Simmons gormar några kanske inte så väl valda ord till Cantona från läktaren. Var på franske storstjärnan tappar huvudet helt och ger sig upp på läktaren för att hoppsparka supportern i bröstet, en välriktad kung fu-kick.

”Förolämpad”

Det blev en jätteskandal och Cantona stängdes av i hela nio månader från all fotboll. Han dömdes även för misshandel i en civil rättegång och bestraffades med samhällstjänst.

Eric Cantona, Manchester United
1995 Eric Cantona förs undan av bl a Peter Schmeichel efter slagsmålet med en supporter, vilket gav honom en längre avstängning under 1995 © Bildbyrån (Cop 2 )

Men 26 år efter den dagen 25 januari 1995 så ångrar Eric Cantona ingenting. I en ny dokumentärfilm om Manchester United som heter ”The United Way” berättar han sanningen om hjärnsläppet.
– Jag har blivit förolämpad tusentals gånger utan att reagera, men ibland är du extra skör, förklarar fransmannen i filmen.

Brutala orden

Cantona har varit med och skrivit manus samt agerar även berättarröst i dokumentären som handlar om Uniteds väg tillbaka efter den tragiska flygplansolyckan i München 1958. Manchester Uniteds nummer 7 kommer även med brutala ord om hoppsparken.
– Jag ångrar en sak – jag hade älskat att sparka honom hårdare, säger han i filmen som engelska medier redan fått tagit del av.

Den ikoniske fotbollsspelaren berättar även att han bröt mot spelförbudet och kunde åkt på ett längre straff än nio månader. Då han deltog i en träningsmatch bakom stängda dörrar.
– En journalist var uppe i ett träd och knäppte bilder. Tyvärr så trillade han inte ned, så bilderna kom med i tidningen morgonen efter. Då ville det engelska fotbollförbundet stänga av mig ännu längre, säger Cantona.

Men han räddades den gången av sin tränare och mentor Sir Alex Ferguson.
– Han hittade rätt saker att säga. Och jag älskade och respekterade honom för det. Som en pappa, säger fransosen i dokumentären.

Hur bra var egentligen Eric Cantona under sin karriär? Dela artikeln och ge din åsikt!

LÄS MER: Bekräftar nu utredning mot Zlatan Ibrahimovic(!) – kan straffas stenhårt: ”Det är rimligt och normalt”

Få våra nyhetsbrev!