Jätteilskan mot beteendet när svenska dödsoffren hedrades – storstjärnan rasande: ”Oacceptabelt”

De svenskar som sköts till döds i Bryssel hedrades med en tyst minut på tisdagen.
Då skämde Englands supportrar ut sig.
Så till den milda grad att storstjärnorna på planen skakade på huvudet, märkbart irriterade.

Sverige spelade EM-kvalfotboll mot Belgien på måndagskvällen, men matchen varade bara i 45 minuter. Precis innan avspark kom besked om att två svenska supportrar skjutits till döds i ett terrorattentat i centrala Bryssel. Gärningsmannen var fortfarande på fri fot när matchen blåstes igång, och i efterhand det framkommit att säkerheten för supportrarna säkerställdes på bästa sätt om man fanns kvar på arenan.

Hedrades med tyst minut

Men när landslaget själva – förbundskapten Janne Andersson och spelarna – fick reda på vad som hade hänt så var det inte längre något snack om att spela mer fotboll. Sverige, i samråd med det belgiska landslaget, gick aldrig ut för någon andra halvlek. De svenska supportrarna fick sitta kvar på läktaren fram till midnatt, för att sedan förflyttas ner till katakomberna av arenan i Bryssel.

Squads observe a moment of silence before the Euro 2024 group C qualifying soccer match between England and Italy at Wembley stadium in London, Tuesday, Oct. 17, 2023. (AP Photo/Frank Augstein)

Först vid 04 fick man, med hjälp av poliseskort, transport till respektive hotell, där man även fick polisskydd under natten. Gärningsmannen bekräftades på tisdagen ha skjutits ihjäl av belgisk polis. Under gårdagskvällen spelades det dock fotboll på andra platser runt om i Europa, och inför matcherna så meddelade UEFA att en tyst minut skulle hållas på samtliga arenor där det spelades EM-kval på tisdagen. Dels för att hedra de två svenska offren i Bryssel, men även de som förlorat livet i Israel.

Jätteilskan mot beteendet

Men i England gick det inte som planerat. Den tysta minuten på Wembley var nämligen inte särskilt tyst, och den varade definitivt inte i en minut för den delen heller. Omgående började en del burop komma från arenan, och någonstans hördes även en tuta. Till slut blev buropen så kraftiga att domaren valde att blåsa i sin pipa. Den tysta minuten varade bara i dryga 20 sekunder, och på planen stod Englands mittbacksstjärna John Stones och var märkbart upprörd över hur sina supportrar agerade. Manchester City-spelaren skakade på huvudet, samtidigt som han tittade upp mot läktarna.

Foto: Viaplay

På sociala medier har kritiken mot supportrarna på Wembley varit enorm. Många går hårt åt beteendet, och menar att det var skamligt och acceptabelt agerat, någonting flera brittiska medier rapporterar om.

”Kredd till John Stones som inte accepterar att personer förstör den tysta minuten”, skriver en användare.

”Varför måste idioter förstöra sådana här stunder. Fullständigt oacceptabelt”, skriver en annan.

”Så fruktansvärt respektlöst beteende på Wembley”, skriver en tredje.

https://twitter.com/JohnoPaul98/status/1714352891635413094

LÄS MER: Belgiska supportrarnas hjärtvärmande gest i natt – sjöng ramsor i fint stöd till de svenska fansen