Belgiska supportrarnas hjärtvärmande gest i natt – sjöng ramsor i fint stöd till de svenska fansen

Matchen mellan Belgien och Sverige bröts till följd av ett terrordåd där två svenska supportrar miste livet.
Fansen på arenan blev kvar i timmar efter att beskedet kommit.
Då gav belgiska supportrar sitt stöd till svenskarna på plats med fina gesterna.

Det var under måndagskvällen som de första rapporterna om en skjutning i centrala Bryssel kom, kort inpå avspark mellan Belgien–Sverige i EM-kvalet. Det stod senare klart att tre skjutits, varav två avlidit. Samtliga skjutna var svenska medborgare, och minst en ska ha haft på sig en svensk landslagströja. Den tredje personen vårdas på sjukhus.

Arenan i lockdown

Första halvlek av matchen blåstes igång, men i halvtid nåddes båda landslagen av informationen om skjutningen, och spelarna beslutade att inte spela andra halvlek. Efter en stund meddelades det på arenan i Bryssel att matchen skjutits upp och inte skulle spelas.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Sverige, Belgien, fotboll
231016 Fans of Sweden in the stands during the UEFA Euro Qualifier football match between Belgium and Sweden on October 16, 2023 in Brussels. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0537

Supportrarna som var på plats blev dock kvar i flera timmar på läktarna, då belgisk polis inte ville ha ut fansen på gatorna med den misstänkta gärningsmannen fortsatt på fri fot. Det har rapporterats vara runt 700 svenskar på plats i Bryssel för att se matchen.

Fina gesten

I väntan på arenan slöt de belgiska supportrarna upp för att visa sitt stöd för de svenska supportrarna, som förlorat sina landsmän. I videoklipp som publicerats på sociala medier, som kan ses nedan, tänder belgiska fans runtom arenan ficklamporna på sina mobiltelefoner.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Sverige, Belgien, fotboll
Belgiska supportrar hyllar de tillresta svenska fansen. FOTO: X

Belgierna fortsatte sedan med att vända sig mot de svenska supportrarna och sjöng en Sverige-ramsa. I kommentarsfältet på inläggen hyllas de belgiska supportrarna för initiativet, samtidigt som flera uttrycker sitt stöd till de svenska fansen.

De belgiska supportrarna kunde efter några timmar lämna arenan. Svenskarna på plats evakuerades senare under natten och fick poliseskort till sina hotell.

LÄS MER: Emil Forsberg och Robin Olsens tydliga oro för framtiden – efter att Janne Andersson lämnar Sverige

Se klippen här

Belgiska supportrar visar sitt stöd för svenskarna på plats genom att lysa med ficklamporna på sina mobiler och sjunga Sverige-ramsa.