Jätteilskan efter de otäcka bilderna under dramat i fotbolls-EM – André Pops allvarliga ord: ”Det är skamlöst”

Hela fotbollsvärlden höll andan efter de otäcka bilderna från Tyskland.
Nu riktas hård kritik och ilska mot Uefa efter det som hände under fotbolls-EM.
– Vi är lika chockade som ni är, säger programledaren Gabby Logan i BBC.

Den sista matchdagen i grupp A av fotbolls-EM blev rejält händelserik på planen. Tyskland kvitterade sent mot Schweiz för att säkra förstaplatsen i gruppspelet och Ungern avgjorde ännu senare mot Skottland för att knipa tredjeplatsen som kan leda till slutspel.

Otäcka bilderna

Men innan dess hände det hemska som fick hela fotbollsvärlden att hålla andan. Ungerske spelaren Barnabas Varga gick upp i en duell med den skotske målvakten och fick en rejäl smäll mot huvudet, han blev sedan liggandes orörlig på gräset.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ungern, fotbolls-EM
Players hold a blanket as medical personnel treat Hungary’s Barnabas Varga during a Group A match between Scotland and Hungary at the Euro 2024 soccer tournament in Stuttgart, Germany, Sunday, June 23, 2024. (AP Photo/Antonio Calanni) ALT140

Efter en längre tid bars Varga ut på bår, täckt av ett stort skynke som sjukvårdspersonalen höll upp för att skydda honom. Men då hade redan alla tv-tittare fått se både repriser på den otäcka smällen och även närbilder på ungraren som såg ut att vara medvetslös på planen.

Ilskan mot Uefa

Det har väckt stor kritik och ilska mot Uefa som arrangerar allt och står för det som skickas ut i tv-sändningarna. Engelska BBC valde att gå ut och be om ursäkt till sina tittare för de fasansfulla bilderna som visades i direktsändningen.
– Vi är lika chockade som ni är över att de visade reprisen, sa programledaren Gabby Logan i BBC:s tv-sändning.
– Det finns en policy kring den här typen av händelser efter det som hände Christian Eriksen för tre år sedan och vi blev väldigt förvånade över att Uefa valde att visa den reprisen. Det var därför vi klippte till en annan vinkel så snart vi kunde.

Artikeln fortsätter efter bilden.

André Pops, SVT
240615 André Pops under en fotografering på SVT i samband med sändning av fotbolls-EM den 15 juni 2024 i Stockholm. Foto: Josefine Stenersen / BILDBYRÅN / COP 323 / ST0038

Hårda anklagelser riktas nu mot Uefa för sitt agerande och att de bröt mot sina regler om vad som bör visas vid traumatiska händelser under fotbollsmatcher.
”Uefa har inte lärt sig någonting av Eriksen för tre år sedan. Att zooma in på Varga precis efter att det hänt är ganska skamlöst”, skriver journalisten Alex Mitton på X.
”Jag tycker det är helt galet att Uefa valde att visa reprisen av incidenten med Barnabas Varga med tanke på situationer i tidigare turneringar”, skriver även journalisten George Townsend på X.

LÄS MER: Olof Mellberg väcker starka åsikter med sina oväntade ord i TV4 – förre landslagskollegan slår nu tillbaka: ”Det är respektlöst”

Svenska tv-tittare fick också se de otäcka bilderna på Varga och där gick SVT aktivt in och slutade visa de närgångna bilderna på ungraren.
– Det finns några bilder som vi väljer att inte visa nu, som man kunde se om man följde matchen i livesändningen. Det var en närbild på Barnabás Varga där han låg avsvimmad. De var väldigt otäcka för där ser man att han verkligen inte är vid medvetande just då, förklarar programledaren André Pops för Expressen.

Vad tycker du om Uefas agerande under det otäcka? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev