Glenn Strömberg avslöjar nu karriärens absolut bästa motståndare – och tvekar inte en sekund: ”Overkligt”

Glenn Strömberg mötte några av världens bästa spelare under sina år i Italien.
Men en stack ut.
– Han var overkligt bra, säger Strömberg.

Glenn Strömberg var den outtröttlige mittfältsgeneralen som aldrig vek sig för något. Han passade som handen i handsken in i det italienska sättet att spela fotboll, men han hade aldrig kunnat ana vad som skulle hända när han lämnade för Atalanta i mitten av 80-talet.

“Overkligt bra”

Serie A då var världens utan tvekan bästa liga, med stjärnspelare i nästan varje lag. Spelare som Zico, Socrates, Maradona, Michel Platini… Varje vecka en ny chans för Strömberg att möta några av tidernas bästa spelare, och hans eleganta spel på mitten gjorde honom till en ikon i Bergamo, där han än i dag bor kvar.

Glenn Strömberg, Serie A
Fotboll, proffs: Glenn Strömberg, Atalanta. © Bildbyrån – Dia

Glenn Strömberg minns särskilt mötena med Diego Maradona, av många klassad som en av världens absolut bästa spelare genom tiderna – och i Strömbergs ögon är det inga tvivel om att han är den bästa som han mött.

– Han var overkligt bra och det märktes även när vi spelade en välgörenhetsmatch tillsammans många år senare, säger Strömberg till Expressen.

LÄS MER: Ikonen Nils Liedholms avgörande drag för en ung Zlatan Ibrahimovic – som hade kunnat förändra allt

Maradonas show

Matchen var i just Bergamo, Glenns hemstad sedan snart 40 år, och Maradona kanske inte var i sin bästa form. Han var levnadsglad, efter karriären, för att uttala det väldigt milt.

– De flesta spelarna tog det ganska lugnt. Men jag var på min stadion och sprang så in i helvete, säger Strömberg.

901220 Fotboll, Serie A, Parma – Atalanta: Glenn Strömberg, Atalanta. © Bildbyrån

När Maradona fick syn på Glenn Strömbergs enorma uppvärmning så gick han fram och berättade, att om Glenn bara springer, då kommer han få bollen. Glenn Strömberg glömmer aldrig vad som hände när matchen väl drog igång, och vad en Maradona rejält ur slag gjorde.

– Det var helt galet. Jag sprang. Och han passade. Han drog i väg bollen 30–40 meter och den bara landade framför fötterna på mig – varje gång. Jag har aldrig sett en så teknisk spelare, säger han.

LÄS MER: När Zlatan fick nog på planen och José Mourinho bjöd på tidernas tjuvknep mot svensken: ”Blev så arg”