Ikonen Nils Liedholms avgörande drag för en ung Zlatan Ibrahimovic – som hade kunnat förändra allt

Zlatan Ibrahimovic är en av svensk fotbolls största någonsin.
Men det hade kunnat gå helt annorlunda om svenske ikonen Nils Liedholm hade fått som han ville.
– Den första som nämnde hans namn var jag, har Liedholm erkänt i en intervju.

41 år gammal spelar Zlatan Ibrahimovic fortfarande fotboll på den absolut högsta nivån än i dag. Det har gått 22 år sedan allting tog fart på allvar 2001 när han lämna svensk fotboll för Ajax och blev den dyraste försäljningen i Allsvenskans historia.

Liedholms ord

Men det hade kunnat gå helt annorlunda om svenske fotbollsikonen Nils Liedholm hade fått som han ville. Liedholm, som hade skördat stora framgångar i Italien som en del av berömda trion Gre-No-Li, var anställd av Roma för sitt fina fotbollsöga och upptäckte då en ung Zlatan.
– När jag arbetade i Roma 2001 höll jag på att övertyga presidenten om att ta honom (Zlatan). Den första som nämnde hans namn i Roma var jag, har Liedholm berättat i en intervju med Expressen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Zlatan Ibrahimovic, Ajax
040314 Fotboll, (Holländsk Liga) Ajax – Roda: Zlatan Ibrahimovic, Ajax © Bildbyrån – Cop 30

Roma var länge med i rykteskarusellen kring ”Ibra” som hade fått sitt stora genombrott i Malmö FF. Men till slut valde den italienska klubben att dra sig ut och Ajax vann budjakten som landade på 82,6 miljoner kronor, Nils Liedholm visste precis vad som till slut blev avgörande.
– De (Roma) tyckte inte att han var lämplig. De ville inte riskera den goda kamratsandan som fanns i laget. Det kom fram att han var svår att ha att göra med, så det blev ingenting av det, sa Liedholm i intervjun med kvällstidningen.
– I och med att de är proffs och betalar bra pengar så vill de att spelarna ska sköta sig. Det är väldigt viktigt.

LÄS MER: Jättevändningen för Zlatan Ibrahimovic – här är nya framtidsbeskedet efter inställda mötet med Milan

Zlatan i Italien

Zlatans dåvarande agent Mino Raiola blev rejält förvånad över svenske ikonens oväntade ord om varför Roma nobbade Ibrahimovic.
– Om man pratar med spelare och ledare så uppfattas Zlatan som hundra procent professionell i allt han gör. Det verkar bara vara svenskar som pratar illa om och försöker hitta fel på Zlatan. Det är något som han börjar bli trött på, sa Raiola som svar.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Nils Liedholm, fotboll
991020 Nils Liedholm © Bildbyrån – 50193

Roma skulle sedan ångra sig och var intresserade av att värva Zlatan Ibrahimovic vid fler tillfällen under karriären, men parterna lyckades aldrig hitta en lösning. Ibra skulle ändå komma till Italien till slut och har presenterat klubbarna Juventus, Inter och Milan i Serie A.

LÄS MER: När Zlatan fick norrmännen att slita av sig lusekoftorna i ilska och blev avskydd i hela landet: ”En arrogant skithög”

Men det blev aldrig något Roma och vi får aldrig veta hur hans karriär hade blivit om det blev en flytt till Rom 2001. Nils Liedholm gick bort 2007 efter en längre tids sjukdom och Mino Raiola dog 2022.

Vad är din ärliga åsikt om Zlatan Ibrahimovic? Dela artikeln och säg vad du tycker!