Glenn Hyséns stora ilska – mot svenska publikens agerande i oförglömliga landskampen: ”Fan skandalöst”

Oförglömlig VM-kvalmatch mot England.
Nu rasar Glenn Hysén mot den svenska publiken som var på plats.
– Det är ju för fan skandalöst, det är för fan inte klokt, säger han i podcasten ”Matchen”.

I Radiosportens podcast ”Matchen” så får en fotbollsprofil under ett avsnitt prata om en match, och i Glenn Hyséns fall var det troligtvis inga större tveksamheter om vilken match som skulle få sig en genomgång. Det var i VM-kvalet mellan Sverige och England 1988 som Hysén stundtals ensam stoppade sina motståndare, och efter matchen visste hyllningarna inga gränser.

Hyséns ilska

Hysén tilldelades sex getingar av Expressen och det är fortfarande en av de mest ikoniska och skickliga insatser någonsin från någon i en blågul landslagströja. Men när Glenn Hysén pratar om matchen, som slutar 0-0, så är det inte bara glädje och hejarop. I podden får Hysén nämligen även höra ljud från publiken på matchen, och då ryter han till.

881019 Fotboll, VM-Kval, England – Sverige, 0-0: Glenn Hysén © Bildbyrån – 12058

I ljudklippet hör man tydligt hur publiken gör apljud mot den engelske storstjärnan John Barnes.

– När man är i stridens hetta där tänker man inte på det. När man hör det här är det bedrövligt, det är ju fan skandalöst. Det är ju fan inte klokt, säger Hysén.

”Ledsen och bedrövad”

Ljudklippen har varit okända för Hysén fram till att podden spelads in, och han reagerar på det hela med stor bestörtning.

– Det här har jag aldrig hört förut. Fy fan. Man blir ju bara ledsen och bedrövad. De som satt där och höll på så: Piss off!

181104 Glenn Hysén blir intervjuad inför fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan IFK Göteborg och Malmö FF den 4 november 2018 i Göteborg. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Glenn Hysén var även lagkamrat med John Barnes i Liverpool, under en tid då rasismen var mer utbredd och offentlig än i dag. Hysén ger exempel på vad Barnes kunde utsättas för på arenorna.

– Det var någon som kastade in en banan. Då skalade han (Barnes) bananen, åt upp den och kastade upp den på läktaren igen. Då har man en ganska bra attityd: ”Skit på dig, din jävla idiot”.

LÄS MER: Drömbeskedet: Zlatan Ibrahimovic tillbaka i landslaget – och skrällen uttagen för första gången på sju(!) år

Få våra nyhetsbrev!