Danska protesten inför VM – detaljen på tröjan hyllas nu av en hel värld: ”Idrott ska föra människor samman”

Danmark har släppt sin nya tröja till VM.
Nu hyllas den till skyarna – för en fin protest.
”Idrott ska föra människor samman”‚ skriver tröjleverantören Hummel.

Protesterna mot årets fotbolls-VM har varit enorma de senaste åren. Turneringen spelas inte på sommaren, som den alltid gör, utan i stället på vintern, så att spelarna ska klara av temperaturen. Men det är inte bara för det som kritiken haglat in mot Fifa och de styrande inom organisationen.

Mäktiga protesten

Att Qatar över huvud taget tilldelades mästerskapet har kantats av uppgifter om korruption och diverse mutor. Qatar får dessutom jämt och ständigt kritik för hur man bryter mot lagar om mänskliga rättigheter, och tusentals människor har dött i landet under byggandet av arenorna. Fifa och Qatar har fått rejäl kritik av organisationer som Amnesty, och flera nationer har uppmanat till bojkott av mästerskapet.

Christian Eriksen, Danmark
220329 Fotboll, Träningsmatch Soccer Football – International Friendly – Denmark v Serbia – Parken, Copenhagen, Denmark – March 29, 2022 Denmark’s Christian Eriksen applauds the fans as he is substituted Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. DENMARK OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN DENMARK. © Bildbyrån – COP 7 – SWEDEN ONLY © Bildbyrån – COP 7 – SWEDEN ONLY

Danmark är med i mästerskapet och har nu släppt sin matchtröja. Och man gör det med ett starkt budskap. Tröjtillverkaren är Hummel, och i matchtröjan finns en subtil protest.

”Tröjorna är inte bara inspirerade av EM 1992, som hyllar Danmarks största fotbollsframgång, utan även en protest mot Qatar och mot bristande mänskliga rättigheter”, skriver man i samband med att hemmatröjan släppts.

LÄS MER: Per Ledins stenhårda hockeytackling på VM 94-hjälten – som fick Stefan Schwarz att se rött: ”Det var en ära”

”Vi vill sända ett budskap”

Hummel har även tonat ner sin logotyp på mästerskapströjan, och samtidigt tonat ner sina karakteristiska ränder på tröjan.

”Vi önskar att inte synas under turneringen som kostat så många liv. Vi stöttar det danska landslaget hela vägen, men det är inte samma sak som att stötta Qatar som värdnation. Vi tror på att sport för människor samman. Och när det inte händer, så vill vi sända ett budskap”, skriver man vidare.

Budskapet finns även i Danmarks tredjetröja, en svart tröja där logotypen är än mer svår att se.

”Svart är sorgens färg. Den perfekta färgen för Danmarks tredjeställ. Vi stöttar inte en turnering som kostar tusentals liv. Vi vill sända ett budskap om Qatars mänskliga rättigheter, och hur man behandlar migrantarbetare som byggt arenorna i landet”.

Tröjorna har fått enormt genomslag över hela världen och har hyllats enormt. VM är några månader bort – men redan nu är Danmark hela fotbollsvärldens stora favoriter.

LÄS MER: Förbundskapten Peter Gerhardssons ärliga ord om Hedvig Lindahl – efter jättepetningen: ”Skyll dig själv”