Daniel Nannskogs hyllning till sin bortgångne tränare Peter Antoine ger en helt ny bild av legendaren: ”Så var det inte”

Fotbollsprofilen Peter Antoine har dött.
SVT-experten Daniel Nannskog minns säsongen han hade ”Tysken” som tränare.
– Han var en bra och kompetent tränare som också var varm, säger Nannskog till SVT.

Under fredagsmorgonen kunde Aftonbladet rapportera att Peter Antoine avlidit natten till torsdag i sviterna av en lunginflammation. Han blev 79 år gammal. Antoine var en framgångsrik tränare i bland annat Mjällby AIF och Gefle IF.

Framgång med Assyriska

Den excentriska tränaren blev ofta uppmärksammad för sin stora personlighet samt för att vara högljudd och ha ett humör på sidlinjen. Det var kanske just det som öppnade TV4:s ögon och fick kanalen att anställa Antoine som expertkommentator i tv, som i och med sina tv-framträdanden fick smeknamnet ”Tysken”.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Peter Antoine, fotboll
060714 Fotboll: Peter Antoine, tränare, fotbollsprofil. © Bildbyrån – 62285

1999 tränade Antoine Assyriska FF. Då tog sig den lilla föreningen från Södertälje ända till allsvenskt kval, som de dock förlorade mot Örebro. Samma säsong spelade en då 25-årig Daniel Nannskog för klubben. SVT-experten beskriver Antoines död som tråkig och sorglig, och minns tillbaka till säsongen med ”Tysken” som tränare.
– Vi spelade en fantastiskt fin fotboll längs backen där vi ofta spelade ut motståndarna. Så han stod för en väldigt fin fotboll, han var en bra och kompetent tränare som också var varm, säger Nannskog till SVT.

Nannskogs fina hyllning

Den tidigare anfallaren, som också spelat i klubbar som Malmö och Djurgården, har ett särkilt minne av Antoine som sticker ut från alla andra.
– Vissa matcher kunde han bara vända sig om och skälla ut Assyriskas fans om de buade. Han hade den relationen med fansen. Det var inga hard feelings, utan han bara skrek ”håll käften, ni ska inte bua!”. Det är ett minne som jag verkligen kommer ihåg, hur han bara kunde brusa upp, men på ett skönt humoristiskt sätt, säger Nannskog.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Daniel Nannskog, fotboll
220722 Daniel Nannskog i SVT:s EM-Studio den 22 juli 2022 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0336

Nannskog minns också hur hans bild av Antoine förändrades helt och hållet när han kom till Assyriska, och det säger mycket om hur ”Tysken” var som person.
– Man hade ju bilden av det där gapandet vid sidlinjen och tänkte ju att han var en hård tränare som skrek mycket. Men när jag kom dit så förändrades bilden, han hade så mycket mer. Man kan ju tänka sig att han var en old school-tränare som inte tog hand om en vid sidan om, men så var det absolut inte. Han var faktiskt en väldigt modern tränare, som visade fina sidor och brydde sig om de mjuka värdena, berättar Nannskog för SVT.

LÄS MER: Peter Antoines oförglömliga ord om Zlatan Ibrahimovic – som säger allt om vilken profil tysken var: ”Sparka honom i arslet”

LÄS MER: Peppe Engs vackra hyllning till bortgångne vännen Peter Antoine – som berör alla: ”Han mådde inte bra”