Peter Antoines oförglömliga ord om Zlatan Ibrahimovic – som säger allt om vilken profil tysken var: ”Sparka honom i arslet”

Fotbollsprofilen Peter Antoine har avlidit, 79 år gammal.
Under sin livstid gav den tidigare fotbollstränaren många minnesvärda citat – som gången han inte höll tillbaka i kritiken mot Zlatan Ibrahimovic.
– Problemet med Zlatan är att allt blir så uppförstorat när det gäller honom, sa Antoine till Expressen.

Under fredagen kom beskedet att den tidigare fotbollstränaren och tv-profilen Peter Antoine dött, något Aftonbladet var först med att rapportera. Tidningen skriver att han dog natten till torsdag i sviterna av en lunginflammation. Antoine blev 79 år gammal.

Hjälte i Mjällby

Antoine föddes i Tyskland men flyttade till Sverige i vuxen ålder. Som yngre var han fotbollsspelare, och följde upp den karriären med att bli tränare. Mest känd blev Antoine när han som tränare för Mjällby AIF nådde stora framgångar och tog upp klubben från division 2. Han tränade också klubbar som Assyriska FF och Gefle IF.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Peter Antoine, fotboll
010812 Superettan, Peter Antoine, tränare Assyriska. © Bildbyrån – Dig kamera

Flera sportredaktioner uppmärksammade Antoines humör och personlighet under hans tid som tränare. När tränarkarriären var slut värvades han av TV4 som expertkommentator. Antoine fick smeknamnet ”Tysken”, och var både älskad och hatad bland tittarna hemma i tv-sofforna.

Kritiken mot Zlatan

Mycket av det berodde nog på att ”Tysken” aldrig var rädd för att säga vad han tycker. Vi glömmer aldrig när han sågade Zlatan Ibrahimovic längs med fotknölarna i en intervju från 2013.
– Han är en bra fotbollsspelare, men som människa vill jag sparka honom i röven. Hur många gånger har han inte blivit utvisad på grund av att han tappat sitt humör? Han är ju fortfarande som han var när vi förlorade mot Malmö med Assyriska uppe i Södertälje. Han sprang och hånlog framför vår bänk så då reste jag mig upp och gav honom fingret. Problemet med Zlatan är att allt blir så uppförstorat när det gäller honom. Jag går bara och väntar på att text-tv eller TV4 ska berätta vilket toalettpapper Zlatan använder när han torkar arslet, sa Antoine till Expressen för 10 år sedan.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Zlatan Ibrahimovic, fotboll
140528 Sveriges Zlatan Ibrahimovic i landskampen mellan Danmark och Sverige i Köpenhamn 28 maj 2014. Foto: Lennart Månsson / BILDBYRÅN / kod LM / 64621

Vid det tillfället spelade ”Ibra” i Paris Saint-Germain i Frankrike. Där var Zlatan en viktig spelare, men Antoine trodde inte att anfallaren hade varit det i en annan europeisk toppklubb.
– Alltså, Zlatan är en bra fotbollsspelare men om han varit i Bayern München hade han inte ens platsat i startelvan. Nej, han hade fått sitta på bänken för att se hur ett lag fungerar. Bayern Münchens mittfältare hade sparkat honom i arslet om han stått där framme och lekt Maradona.

Antoines självkritik

Men Antoine gav inte bara ut kritik, han hade också en del självinsikt.
– Femtio procent av alla jag träffat tycker nog att jag är en skitstövel. Övriga femtio procent har sett att det även finns någonting mjukt, ömt och kärleksfullt i Peter Antoine. Många har nog rätt. Jag är en skitstövel men det som stör mig att folk inte fattar att även en skitstövel kan ha rätt många gånger, sa han till kvällstidningen.

LÄS MER: Peter Antoine blev ”Tysken” med hela svenska folket – fotbollsprofilens liv efter tränarkarriären