Anette Norbergs stora bekännelse om curlingkarriären – det kan ikonen fortfarande inte förstå i dag: ”Det är märkligt”

En av världens mest meriterade curlingspelare.
Ja, Anette Norberg har en otrolig karriär att se tillbaka på.
– Det är svårt att riktigt ta till sig det, säger hon till Sportbibeln.

Anette Norberg, 56, har en lååång meritlista från curlingkarriären. Hon har två OS-guld från Turin 2006 och Vancouver 2010. Nio VM-medaljer, varav tre guld, och tolv EM-medaljer, varav sju(!) guld. Norberg har också vunnit nio SM-guld och tilldelats Victoriastipendiet.

Bästa minnet

När Anette Norberg ser tillbaka på sin karriär gör hon det med stor stolthet.
– Och man kan väl konstatera att den var väldigt lång! Det var ju inte alltid det gick bra heller, det gick bra i början, sen gick det inte alls bra under en period, men sen gick det ju väldigt bra i slutet.
– Jag spelade ju alltså mitt första Europa-mästerskap som senior 1984 och avslutade med ett VM-guld 2011, det är ganska många år, säger Norberg till Sportbibeln. 

Artikeln fortsätter efter bilden.

Anette Norberg, curling, OS
100226 OS 2010, Curling, dam, final, Kanada – Sverige: Anette Norberg (Jubel, Guld). © Bildbyrån – 74000

Finns det något du ångrar från din karriär?
– Nej. Jag är generellt sätt en sån person som tycker att det är ingen ide att ångra saker och ting, för man kan inte göra någonting åt det, säger Anette, som har svårt att välja ut bara ett favoritminne från karriären. Man kan förstå varför.
– Det går inte att jämföra de här två – både själva upplevelsen med OS i Turin och OS i Vancouver – och de gulden. Det är med råge det som finns kvar i minnet, och det är ju det som har påverkat mitt liv mest också. 

Lag Anette Norberg

Vad minns du tydligast från de mästerskapen?
– Det som sitter på näthinnan när vi pratar Turin är ju den där sista stenen, och att vi avgjorde den matchen på den sista stenen, och det är ju inte så många möjligheter man får.
– Det som är minnesvärt med Vancouver var ju att vi visste att det var punkten, att det var det sista. Även om vi inte hade sagt det till varandra så visste vi nog allihop att det var det sista vi gjorde tillsammans, och det var ju en resa på, ja… åtta-tio år som vi hade gjort tillsammans. Att avsluta den med att vinna guld mot Kanada, i Kanada, där över 90% av alla världens curlare finns. Ja, det var ju också stort, fast på ett lite annat sätt, säger Norberg. 

Artikeln fortsätter efter bilden.

Anette Norberg, curling
150425 Anette Norberg, Curling under V75 tävlingarna i trav den 25 april 2015 i Göteborg. Foto: Per Friske / BILDBYRÅN / Cop 109

2021 valdes Anette Norberg, tillsammans med Lag Anette Norberg bestående av lagkamraterna Eva Lund, Cathrine Lindahl och Anna Le Moine (tidigare Svärd), in i curlingens Hall of Fame.
– Det är ju alltid en ära såklart, att bli det, säger Norberg.

LÄS MER: OS-ikonen Anette Norbergs hjärtskärande ord efter vännen Agneta Anderssons hemska bortgång: ”Det var en chock”

Största utmärkelsen

Men större kändes det att tilldelas Victoriastipendiet.
– För mig, för curlingen, och för oss som lag så vill jag nog tycka att det är den finaste utmärkelsen. Nu fick ju jag den personligen, men jag väljer att se det som ett erkännande för oss som lag såklart. Men också för sporten i helhet, för det är fortfarande en liten sport, och när man läser de andra namnen som har fått Victoriastipendiet så känns det märkligt att vara en av dem. 

56-åringen är en av världens mest meriterade curlingspelare genom tiderna(!). Hur det egentligen känns att vara en av världens främsta i något?
– Det är ju häftigt såklart. Det är en karriär som jag är väldigt stolt över att ha uppnått så mycket som jag har gjort. De är ingenting man går och tänker på i vanliga fall, men varje gång någon säger det eller man säger det själv så känns det ju lite… lite konstigt. Det är svårt att riktigt ta till sig det. Men jag är jättestolt, säger Anette Norberg.

LÄS MER: OS-guldhjälten Anette Norberg avslöjar sitt oväntade favoritlag – i hockey: ”När jag växte upp blev det…”