OS-ikonen Anette Norbergs hjärtskärande ord efter vännen Agneta Anderssons hemska bortgång: ”Det var en chock”

Agneta Andersson gick nyligen bort.
Vännen Anette Norberg sörjer nu OS-ikonen.
– Det var en chock, säger hon till Sportbibeln.

I veckan kom beskedet att den tidigare kanotisten och den mest framgångsrika kvinnliga svenska olympiern genom tiderna, Agneta Andersson, gått bort efter en tids kamp med sjukdom. Hon blev 62 år.

Anderssons karriär

Agneta tog totalt sju OS-medaljer under sin karriär, varav tre var guld. Hon tog också elva VM-medaljer, varav ett guld från VM 1993 i Köpenhamn. Under OS i Barcelona 1992 och OS i Atlanta 1996 var det Susanne Gunnarsson som var Agnetas radarpartner i K-2 500. Tillsammans tog de tre OS-medaljer, och duon belönades med Bragdguldet 1996.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Agneta Andersson, Susanne Gunnarsson, kanot
970208 Skidor, Tävling, Stockholm Stadion: Susanne Gunnarsson och Agneta Andersson med Svenska Dagbladets bragdguld. Foto: BILDBYRÅN / 20342

Anette Norberg, en av Sveriges mest framgångsrika curlingspelare genom tiderna, kände Agneta väl.
– Dels så satt vi ju i Bragdjuryn tillsammans, och Susanne Gunnarsson är en av mina närmaste vänner, och Agneta var en annan av Susannes väldigt nära vänner. Jag pratade med Susanne i söndags och försökte väl stötta henne, som har upplevt så mycket och stod Agneta nära, säger Anette till Sportbibeln.

Anette Norbergs sorg

Hon fortsätter:
– Sen har jag träffat Agneta några gånger och hon var ju en fantastisk person. Hon var lugn, man fick på en gång en väldigt… ’connection’ med henne, hon var en sån person som man kände sig sedd av. Det är ohyggligt tragiskt.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Anette Norberg, curling
081208 Curling, EM, Dam, Sverige – England: Lag Anette Norberg © Bildbyrån – 95252 – Foto: Robin Nordlund

För Anette var Agnetas död ett tufft besked att få.
– Jag blev jätteledsen. Nu har ju jag genom Susanne vetat om det här (att Agneta var sjuk) ett tag, men det är ändå en chock när det väl händer. Och det gick så ohyggligt fort, säger Anette. 

LÄS MER: Charlotte Kalla och Magdalena Forsberg sätter ned foten – går ihop med svenska idrottare: ”Det här är inte okej”