Hjärtskärande orden om OS-hjälten Agneta Andersson – blev 62 år gammal: "Hon kämpade tappert"

Hjärtskärande orden om OS-hjälten Agneta Andersson – blev 62 år gammal: ”Hon kämpade tappert”

Agneta Andersson har dött.
Nu hyllas hon i sportvärlden.
– Hon är en av de största vi har haft genom tiderna, säger tidigare simmaren Louise Karlsson.

Under söndagen kom beskedet att Agneta Andersson dött, 62 år gammal, efter en tids sjukdom. Agneta var en kanotist och tog sju OS-medaljer och elva VM-medaljer. Med sina sju OS-medaljer, varav tre guld, var hon en av Sveriges främsta olympier genom tiderna.

Agneta Andersson hyllas

Efter sin död hyllas nu Agneta av nära och kära i sportvärlden. Ett av sina OS-guld vann hon tillsammans med Susanne Gunnarsson, i K2 500 meter.
Agneta var inte bara en stor idrottare, hon var också en fin vän. Vi har känt varandra sen jag var 16 år och hon var 18 år. Vi tog vår första medalj tillsammans 1981 på VM och den sista 1996. Vi har gått igenom mycket tillsammans. De sista 20 åren har vi umgåtts utan kanot. Agneta kämpade in i det sista och det gör så ont. Mina tankar går till Martin och Benjamin (Agnetas man och son), skriver Gunnarsson i en kommentar till TT.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Agneta Andersson, kanot
960804 OS, KANOT K2: AGNETA ANDERSSON OCH SUSANNE GUNNARSSON VISAR GLADA UPP SINA GULDMEDALJER © Bildbyrån

Kalle Sundqvist var förbundskapten när Agneta och Susanne Gunnarsson tog guld i OS i Atlanta 1996, och han minns hennes främsta styrka som idrottare.
– Hon var verkligen bäst när det gällde. Det var hennes signum. Ibland var hon inte på topp, men när det väl kom till de avgörande momenten var hon bäst när det gäller. Agneta hade en förmåga som jag bara sett hos några få idrottare över huvudtaget. Hon kunde plocka fram krafterna och vara mentalt stark när det är som viktigast. Inte minst 1996 när hon och Susanne vann.

– Agneta är en av Sveriges bästa idrottare genom tiderna. Det är inget snack om saken, säger Sundqvist till SVT.

Louise Karlsson: ”Förebild”

Simmaren Louise Karlsson lärde känna Agneta genom idrotten.
– Agneta rycktes bort alldeles för tidigt. Cancer är en hemsk sjukdom. Jag tänker främst på hennes anhöriga naturligtvis. Det är en tuff situation som de går igenom. Det är fruktansvärt, det var inte så många som visste om det här, men hon kämpade tappert i alla fall, säger Karlsson till Aftonbladet.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Agneta Andersson, kanot
950120 Kanot: Agneta Andersson Foto: BILDBYRÅN / 18450

Louise Karlsson och Agneta sågs utöver i idrottssammanhang även när duon deltog i SVT:s Mästarnas Mästare 2010, och var goda vänner.
– Agneta var en otrolig stark idrottspersonlighet och kvinna. Hon har gjort så fantastiskt mycket, hon är en av de största vi har haft genom tiderna. Agneta var en fin förebild för oss tjejer.

LÄS MER: Nya bilden på Armand Duplantis och flickvännen Desiré Inglander som svenska folket hyllar: ”Vilken härlig ära”