Ikonen Roger Federers plötsliga sågning av Björn Borgs val – lovar fansen: ”Jag ska inte göra så, det är sorgligt”

Ikonen Roger Federers plötsliga sågning av Björn Borgs val – lovar fansen: ”Jag ska inte göra så, det är sorgligt”

Roger Federer avslutar karriären.
Då lovar han att inte göra en ”Björn Borg”.
– Jag har sagt det till Björn också, det är trist, säger han.

Det var förra veckan som nyheten slog ned som en bomb i tennisvärlden. Roger Federer, 41, avslutar sin karriär, och han gör det som en av historiens absolut största. Federer har haft enorma problem med skador under det senaste året, och har inte spelat en match sedan Wimbledon förra året, då han förlorade mot Hubert Hurkacz.

En av de allra största

Federer gör sin allra sista tävling den här helgen, i ATP-tävlingen Laver Cup i London. Trots Federers ålder och hans skadehistorik så sörjer nu tennisvärlden att en av tidernas absolut största lägger av. Federer har varit en fantastisk ambassadör för tennisen, och under 24 år som proffs så blev det över 1 500 spelade matcher och ett cv få kan matcha. Det blev sex vinster i Australiska Öppna, en vinst i Franska Öppna, åtta(!) Wimbledon-titlar och fem US Open.

Artikeln fortsätter efter bilden

190714 Roger Federer (SUI) captured during the final of the Gentlemen’s Singles on Centre Court. The Championships 2019. Held at The All England Lawn Tennis Club, Wimbledon. Day 13 Sunday 14/07/2019. Credit: AELTC/Joel Marklund Photo: Joel Marklund / AELTC / BILDBYRÅN

Men vad väntar nu för Roger Federer? I en intervju med schweiziska Blick så öppnar ikonen upp om framtiden – och det dessutom med en passning mot den svenske ikonen Björn Borg. Federer menar att han är öppen för att synas mycket i samband med stora turneringar, och han ska till och med kunna tänka sig jobb i tv. Och det är där kritiken – och den stora jämförelsen – mot Björn Borg kommer in. När svensken avslutade karriären tidigt försvann i stort sett helt från tennisen.

LÄS MER: Skrällen: Här är Zlatans oväntade betyg på sprillans nya Fifa 23 – är bara trea på listan över bästa svenskarna

Kritiken mot Borgs val

Det är först på senare år som Borg har synts mer i samband med stora händelser i tennisen, och det är inte en väg som Federer vill vandra.

– Jag vill inte att fansen ska tro att jag försvinner helt. Jag har alltid tyckt att det varit sorgligt när superstjärnor slutar och sedan ser man dem aldrig mer. Jag sa det till Björn Borg också, han dök inte upp på Wimbledon på 25 år efter han slutade. Alla gör som de själva vill, men jag tycker det är trist för fansens skull. Sådan är inte jag. Jag älskar den här sporten för mycket för att lämna den helt, säger Roger Federer till Blick, enligt Aftonbladet.

Artikeln fortsätter efter bilden

160717 Björn Borg i publiken under singelfinalen under dag 8 av Swedish open den 17 juli 2016 i Båstad. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

I Laval Cup, alltså Federers sista tävling, så kommer dock Björn Borg finnas på plats. Han är kapten för lag Europa i tävlingen, och det är inget som Federer tar litet på.

– Det blir ett fint avslut. London ligger mig varmt om hjärtat och det känns fint att ha någon som Björn Borg på tränarbänken, säger Federer.

Roger Federer kommer inte att spela några singelmatcher under helgen, däremot kommer han spela i dubbel, och många hoppas nu att han får spela med rivalen Rafael Nadal i det som blir hans sista framträdande på den stora scenen.

LÄS MER: När Kennet Andersson läxade upp självaste Roberto Baggio – som lämnade rummet likt en skamsen hund