Ikonen Jonas Björkman bryter tystnaden om Mikael Ymer – hårda kritiken efter domen: ”Det är bara han som…”

Ikonen Jonas Björkman bryter tystnaden om Mikael Ymer – hårda kritiken efter domen: ”Det är bara han som…”

Mikael Ymer stängs av i 18 månader.
Nu reagerar ikonen Jonas Björkman – och sågar stjärnan.
– Allra tråkigast är det så klart för Ymer själv, som har satt sig i den här onödiga situationen, säger han till GP.

Det var under tisdagen som chockbeskedet kom, som fått en hel tennisvärld att reagera. Den svenske tennisstjärnan Mikael Ymer, som den här säsongen gjort en stor klättring på världsrankingen hela vägen till en 50:e plats, stängs av i 18 månader från all professionell tennis.

Orden om stjärnan

Ymer har missat i sin vistelserapportering vid tre tillfällen under 2021, vilket är ett brott mot dopningsreglerna som finns, och trots att han först friades av en oberoende jury så straffas han alltså stenhårt. Ymer har själv sagt att han tycker att straffet är orättvist, då han de facto inte varit dopad, men kritiken mot stjärnan har varit stor under det senaste dygnet.

230703 Mikael Ymer of Sweden competes in a first round singles tennis match during day 1 of Wimbledon on July 3, 2023 in London. Photo: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Nu reagerar även tennisikonen Jonas Björkman, som menar att alla kan missa en dopningskontroll. Men att missa tre stycken, det är märkligare.

– Det är klart att det är väldigt negativt för svensk tennis, men allra tråkigast är det så klart för Ymer själv, som har satt sig i den här onödiga situationen, säger han till Göteborgs-Posten.

LÄS MER: BOMBEN: Tennisstjärnan Mikael Ymer stängs av från all tennis i 18 månader – berättar själv: ”Orättvist”

“Blir supertufft”

Björkman, tidigare världsfyra och numera expert på Discovery, menar att ansvaret ytterst ligger på Ymer själv.

– Han vet ju vad som händer om han inte håller sig till regelverket. Det är viktigt att ha ett bra team bakom sig också som håller koll på alla de här sakerna. Men sen är det ju egentligen bara han själv som kan svara på varför det blev såhär, säger han till TT.

200925 Jonas Björkman under SM i Padel den 25 september 2020 i Helsingborg. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

Björkman tror att Ymer nu kommer ha svårt att ta sig tillbaka.

– Det är supertufft att komma tillbaka ifrån. Det enda positiva, om man kan säga så, är ju egentligen att om man skadar sig och är borta ungefär lika länge måste man ju läka, rehaba och allt sånt där. Det är ju ännu svårare, säger Björkman.

LÄS MER: Expertens jättekritik mot Mikael Ymer – rasar efter stenhårda dopningsbeskedet: ”Totalt respektlöst”