Expertens jättekritik mot Mikael Ymer – rasar efter stenhårda dopningsbeskedet: ”Totalt respektlöst”

Expertens jättekritik mot Mikael Ymer – rasar efter stenhårda dopningsbeskedet: ”Totalt respektlöst”

Michael Ymer stängs av från all tennis i 18 månader.
Det får SVT-experten Magnus Gustafsson att se rött.
– Totalt respektlöst, säger han.

Det var under tisdagen som bomben slog ned; Sveriges högst rankade tennisspelare Mikael Ymer stängs av från all professionell tennis i 18 månader, efter att ha missat med vistelserapportering för dopning under tre tillfällen 2022. Ymer friades först av en jury, men internationella tennisförbundet överklagade och fick rätt.

Expertens ord

Mikael Ymer har under säsongen tagit enorma steg, och bland annat har han för första gången i karriären slagit en topp tio-spelare i världen, då han tog sig till tredje rundan i Wimbledon. Men 18 månader utan tennis kommer att påverka honom oerhört negativt, och han kommer dessutom förlora sina poäng på världsrankingen.

230703 Mikael Ymer of Sweden competes in a first round singles tennis match during day 1 of Wimbledon on July 3, 2023 in London. Photo: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

SVT-experten Magnus ”Gusten” Gustafsson menar nu att beskedet skulle kunna få Ymer att avsluta karriären.

– Det kan avsluta karriären. Jag vet inte vad som cirkulerar i hans huvud nu. Eller hur folk kommer att motta honom också. Även om han säger att han inte bryr sig om vad folk tycker så kan det inte gå helt obemärkt. Nu är det jätteviktig att de som har hjälpt honom under karriären hjälper honom extra mycket så han kan komma tillbaka om ett och ett halvt år, säger han till SVT:s hemsida.

LÄS MER: BOMBEN: Tennisstjärnan Mikael Ymer stängs av från all tennis i 18 månader – berättar själv: ”Orättvist”

Stora kritiken

Experten är förvånad över hur det kunde hemlighållas så länge, men riktar också stark kritik mot Ymer, på en fråga om hur man lyckas åka fast för denna typ av överträdelse.

– Slarv och respektlöshet. Han har gjort många dumma saker och uttalanden som jag tycker har varit helt uppåt väggarna och dåligt agerande på banorna. Just det här att han inte skött sin vistelserapportering är totalt respektlöst. Respektlöst mot systemet vi har mot dopning. Dopning är det lägsta man kan göra tycker jag. Men jag har svårt att se Mikael ta dopning, säger han.

230204 Mikael Ymer of Sweden during a press conference following the Davis Cup qualifier between Sweden and Bosnia and Herzegovina on February 3, 2023 in Stockholm. Photo: Jonathan Näckstrand / BILDBYRÅN

För Magnus Gustafsson var det en chock när han fick beskedet.

– Jag blev helt ställd, chockad. Det slog ner som en bomb för mig. Jag hade inte en aning om det. Framförallt att det hände januari 2022 och att ingen har fått reda på det, det är väldigt märkligt.

LÄS MER: Elias Ymer bryter tystnaden om brorsan Mikael – orden efter attacken mot ikonerna: ”Jag är glad för…”