17-årige Leo Borg lämnar Sverige – efter avgörande karriärsbeslut: "Det är en enorm möjlighet"

17-årige Leo Borg lämnar Sverige – efter avgörande karriärsbeslut: ”Det är en enorm möjlighet”

Björn Borgs Leo Borg siktar nu mot världstoppen.
Och lämnar nu Sverige för att ta nästa stora steg i utvecklingen.
– Vi kände bara ”Wow!”. Det här är en enorm möjlighet, säger tränaren Rickard Billing till SportExpressen.

17-årige Leo Borg gjorde proffsdebut i februari då han fick ett wildcard till en Challengerturnering i Bergamo, Italien. Nu tar tennisikonen Björn Borgs talangfulle son nästa stora steg i tenniskarriären.

Leo Borgs beslut

Tonåringen, som är rankad 111:a på juniornivå, har nu tagit ett avgörande karriärsbeslut och väljer att lämna Sverige. Borg slutar på Kungliga Lawntennisklubbens ungdomsakademi i Stockholm och börjar nu hos världsstjärnan Rafael Nadals akademi på Mallorca.

Leo Borg, tennis
190704 Leo Borg of Sweden ahead of the junior qualifying singles match during Wimbledon on July 4, 2019 in London. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / 170367

Därmed lämnar Borg även sin tränare Rickard Billing efter sju år ihop.
– Vi hade ett möte med Leo, som berättade om Nadals akademi och spontant kände vi bara ”Wow”. Det är verkligen kul, även om vi så klart gärna hade haft honom kvar hos oss, säger Billing till SportExpressen.
– De (familjen Borg) har haft kontakt med Nadals akademi i ett par år. Leo vill ha en nystart och det är inget konstigt med det. Det är verkligen en fantastisk möjlighet, en enorm möjlighet. Leo har alltid fått vara styrande i sina val och jag tror att han känner, nu när han fått spela lite Challenger, att han behöver en ny utmaning.

Björn Borgs ord

Det är dock ännu inte bestämt om 17-åringen kommer att flytta ned till Mallorca på heltid eller inte. Men förre tränaren Billing ser fram emot att fortsätta följa Borgs lovande karriär.
– Vi ser det bara som något kul och positivt. Hoppas han tar ytterligare kliv i sin karriär och kommer dit han vill. Och dit vi vill att han ska komma. Att han ska kunna livsnära sig på sporten. Att han får en framtid som professionell tennisspelare. Det är ett mål, så klart. Sen är det viktigaste att han har kul och trivs med det han håller på med, säger han till kvällstidningen.

Leo Borg, tennis
190704 Leo Borg of Sweden competes in junior qualifying singles match during Wimbledon on July 4, 2019 in London. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / 170367

Både pappa Björn Borg och Leo har besökt Nadals akademi senaste tiden. Och verkligen imponerats av träningsanläggningen.
– Jag är väldigt glad över att få komma hit. Jag har hört många bra saker om det här stället, men efter att ha varit här i tre dagar kan jag säga att det är otroligt, har Björn Borg sagt till akademins officiella webbplats om besöket.
– Jag rekommenderar alla att komma hit och spela. Kvaliteten på träningen är väldigt hög och de har gjort ett jättebra jobb. Det är därför min son Leo har kommit hit och jag hoppas att många fler gör det i framtiden också, avslutade han.

LÄS MER: Legendaren Mats Wilander sätter ner foten – vädjar nu om Leo Borg, 17: ”Sluta prata om honom”