Tydliga ställningstagandet: Här är enda förbundet som vägrar bjuda in Ryssland – svenska svaret

IOK överväger att välkomna tillbaka ryska idrottare igen.
Nu går ett förbund helt emot det beslutet och sätter ned foten ordentligt mot Ryssland.
– De ska förbli avstängda, säger Åsa Llinares Norlin, ordförande i svenska parasportförbundet, till Dagens Nyheter.

Kritiken börjar växa och de starka reaktionerna likaså mot att ryska och belarusiska idrottare snart kan återvända till sportens värld igen. Internationella olympiska kommittén, IOK, har redan öppnat för att de portade idrottare kan få återvända till sommar-OS i Paris 2024.

Ryska idrottare

Kravet är att idrottarna då ska tävla under neutral flagg och inte få representera sina hemländer. Men nu kliver ett idrottsförbund ut med ett kraftigt ställningstagande mot Ryssland.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ryssland, fotboll
221121 Men in traditional Qatari clothing pass by a man wearing a Russian flag ahead of the FIFA World Cup 2022 football match between England and Iran on November 21, 2022 in Doha. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0380

Det är Internationella paralympiska kommittén, IPC, som inte vill välkomna tillbaka ryska och belarusiska idrottare till sporten igen och sätter ned foten ordentligt i frågan.
– Jag tror att vi alltid vill vara förenade i idrottsvärlden, men jag tror att situationen som vi nu står inför har så många konsekvenser att den helt kan förändra den geopolitiska värld vi lever i, säger IPC-ordföranden Andrew Parsons i ett uttalande.

LÄS MER: Rysslands stenhårda kritik efter nya beskedet – mot sina egna skidåkare: ”De är förrädare”

Svenska svaret

Enligt Parsons så är det mycket möjligt att IOK och IPC kommer att fatta olika beslut för kommande OS och Paralympics nästa år. I november tog Internationella parasportförbundet beslutet att stänga av Ryssland och Belarus från alla internationella parasporttävlingar.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Parasport, Sverige
230208 Åsa Llinares Norlin, ordförande SPK, under en presskonferens med Sveriges Olympiska Kommitté, Sveriges Paralympiska Kommitté och Riksidrottsförbundet den 8 februari 2023 i Stockholm. Foto: Emma Wallskog / BILDBYRÅN / COP 320 / EW0159

Då var det en tydlig majoritet bland förbundsmedlemmarna och inte mycket talar för att det kommer att förändras den närmaste tiden, trots IOK:s välkomnande ord.
– Det var en tydlig majoritet (69–39) bland medlemmarna på kongressen för att vi skulle stänga av Ryssland och lite färre (54–45) som ville stänga av Belarus. Vi har en ny kongress i november, men inget nytt har hänt och då finns det ju ingen anledning att ändra besluten, säger Åsa Llinares Norlin, som är ordförande i Sveriges paralympiska kommitté, till DN.

LÄS MER: Charlotte Kallas ärliga ord om relationen till värsta rivalen Therese Johaug – när båda nu ska bli mammor

Starka protester

Redan under vinter-OS 2022 i Peking var IPC starkt kritiska mot Ryssland och bara fyra dagar efter OS-avslutningen attackerade de Ukraina. Efter starka protester från medlemmarna valde då IPC att porta alla ryska och belarusiska idrottare.
– Vi var en lång rad förbund som skrev till IPC och fick dem att ändra sitt beslut, säger Llinares Norlin i intervjun.

När hon får ge sig på en förklaring till varför parasporten reagerar hårdare än andra så svarar svenska ordföranden så här:
– Det är en bra fråga. Kanske beror det på att när man jobbar med personer som själva har funktionsnedsättningar så får man lite andra värderingar. Vi som har funktionsnedsättningar lever med den här utsattheten varje dag, säger Åsa Llinares Norlin till dagstidningen.

Det återstår att se hur IOK i slutändan väljer att göra med ryska och belarusiska idrottare. Sedan får vi se vad IPC väljer att svara på det.

Vad tycker du om det här ställningstagandet mot Ryssland? Dela artikeln och säg din åsikt!