Tove Alexandersson kan bojkotta OS – stjärnan kritisk mot avgörande detalj: ”Det är långt ifrån vad jag tycker”

Tove Alexandersson förknippas främst med orientering. Men under de senaste åren har hon satsat mer och mer på skidalpinism, även kallat skimo.
En satsning mot OS 2026 har varit planen, men det kan nu komma att ändras för 30-åringen på grund av en avgörande detalj.
– Det vore väldigt tråkigt, säger hon till SVT Sport.

Ja, det flesta förknippar nog Tove Alexandersson främst med orientering. Det är inte så konstigt, med tanke på de 17 VM-guld som 30-åringen från Borlänge bärgat under sin framgångsrika karriär.

Nya satsningen

Men framgångarna har sträckt sig även utanför orienteringen. Alexandersson har under de senaste åren tagit beslutet att satsa mer och mer på skidalpinism, eller skimo som det också kallas. Sporten handlar om att åkarna tar sig uppför en spårad bana med skidorna på ryggen, för att sedan åka ner därefter.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Nästa månad drar VM igång i Spanien, men på grund av en skada på hälsenorna har Tove Alexandersson inte hunnit fundera så mycket över det.
– Nu har jag inte kunnat träna så mycket i skimo heller. Jag har haft lite problem med pjäxorna också, på grund av hälsenorna. Förhoppningsvis blir det lite mer specifik träning framöver. Jag har inte börjat fokusera så mycket på VM än. Jag har mer fokuserat på att få en bra grundträningsperiod, säger hon till SVT Sport.

LÄS MER: Svenska jättesuccén efter JVM – supertalangen hyllas stort efter raketresan: ”Han är en av de bästa…”

”Vore tråkigt”

Tidigare har Tove Alexandersson öppnat för en OS-satsning mot Cortina och Milano 2026. Men satsningen känns nu inte lika självklar. Anledningen? Hennes favoritdistans har tagits bort helt från programmet.
– Det känns ju väldigt tråkigt. Att de bara har de korta, mer publikvänliga och kanske mer lättarrangerade distanser för tv-sändningarna. Det är ju egentligen de längre loppen som är grunden i skimo, säger Alexandersson.

Artikeln fortsätter efter bilden.

OS-planerna ligger därför på is för tillfället.
– Det är ganska långt ifrån vad jag tycker om skimo egentligen. Det var det individuella och längre loppet i bergen som jag hade ställt in mig på. Det kommer det inte bli av under OS. Så jag har inte så mycket OS i tankarna just nu. Jag hoppas verkligen inte att sporten utvecklas åt det hållet. Det vore väldigt tråkigt.

LÄS MER: Landslagets nya, efterlängtade besked om storstjärnan Jonna Sundling – som får precis alla att jubla rakt ut

Exit mobile version