Landslagets nya, efterlängtade besked om storstjärnan Jonna Sundling – som får precis alla att jubla rakt ut

Jonna Sundling har fortfarande inte tävlat i världscupen den här vintern.
Men lagom till att VM står runt hörnet kommer nu ett efterlängtat besked.
Och dessutom ett datum att hålla koll på.

Jonna Sundling är världens bästa sprintåkare. Det har hon bevisat i det senaste OS:et och VM:et, men under den här VM-säsongen så har hon inte fått starten hon önskat. Sundling blev sjuk under hösten, vilket gjorde att hon missat de tre första världscuphelgerna för säsongen.

Underbara beskedet

Sundling fanns inte heller med under Tour de Ski runt nyår, och de enda tävlingarna hon gjort har varit i Skandinaviska Cupen i Östersund i december. Då visade Sundling upp fin form, men det är ändå inte en optimal uppladdning inför VM i februari.

Jonna Sundling, skidor
221011 Jonna Sundling under en upptaktsträff anordnad av Svenska Skidförbundet den 11 oktober 2022 i Stockholm. Foto: Johanna Wallen / BILDBYRÅN / kod JW / JL0308

Men nu kommer ett rejält glädjebesked kring superstjärnan. Landslaget går nu ut med ett klart besked om att Sundling kommer att tävla, och göra comeback i världscupen, i Livigno den 21-22 januari. Comeback då gör även Linn Svahn, som haft stora problem med en axelskada senaste åren.

– Nu faller det bra att träna på hög höjd innan. Sen avslutas den träningsperioden med sprinten i Livigno, säger damtränaren Stefan Thomson till SVT, och fortsätter:

– De får en liten kick och ett miljöombyte i ljuset där nere, efter att ha tränat här i mörkret.

LÄS MER: Ebba Andersson avslöjar nu den stora drömmen i år – efter svenskans längre frånvaro: ”Jag siktar på det”

”Kurvan gått rakt uppåt”

Jonna Sundling har visserligen inte tävlat mycket under säsongen, men enligt Thomson så är det inget fel med vad hon presterat under träning.

– Med Jonna, som än så länge inte tävlat i världscupen, så har kurvan gått rakt uppåt efter sjukdomsperioden. Och efter ”skan-cupen” har den fortsatt stiga, säger Thomson.

220305 Jonna Sundling of Sweden celebrates at the flower ceremony after the women’s 30 km classic technique mass start during the FIS Cross-Country World Cup on March 5, 2022 in Oslo. Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

Det ser överlag väldigt bra ut för det svenska sprintlandslaget. Sundling och Svahn tillhör den absoluta världseliten, och inför jul vann Emma Ribom dubbla tävlingar, i Raka och Lillehammer. Sedan dess har även hon missat tävlingar på grund av sjukdom. Men Thomson kommer med positivt besked även där.

– De är i bra fas inför VM. Gör vi rätt saker så kommer det inte att påverka mästerskapet i stor omfattning, säger han.

LÄS MER: Stina Nilssons första ord efter tuffa petningen i världscupen – svenskan bjuder på oväntat skämt