Thomas Wassbergs hemliga kupp i Mästarnas Mästare – avslöjar nu sanningen 15 år senare

Thomas Wassberg är en av svensk idrotts giganter.
Därför var han med under den första säsongen av ”Mästarnas mästare”
Men nu avslöjas sanningen om skidikonens jättekupp i tv-programmet.

En av svensk skidsports riktigt stora hjältar heter Thomas Wassberg. Tillsammans med parhästen Gunde Svan skördade de stora framgångar i skidspåren förr om åren.

Ikonen Wassberg

Wassberg har alltid varit känd för att gå sin egen väg och alltid göra precis som han vill och känner för. Som en av svensk idrotts giganter blev han också injuden till den allra första säsongen av SVT-programmet ”Mästarnas mästare”.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Thomas Wassberg, skidor
050224 Skidor. VM. Thomas Wassberg i Oberstdorf © Bildbyrån – 27926 D

Tv-inspelningarna skedde på hösten 2008 och Wassberg hade flugit ned till Spanien tillsammans med de övriga deltagarna. Men redan efter två veckor började skidikonen bli orolig och ville åka hem – anledningen var att snön var på väg till Åsarna och han var ansvarig för skidspåren.

LÄS MER: Thomas Wassbergs oväntade fynd i askan efter den tragiska branden: ”Känns helt fantastiskt”

Kuppen i SVT

Därför bestämde sig Wassberg för att åka ut med flit och han ställdes mot skidåkaren Emelie Öhrstig i den klassiska nattduellen. Wassberg hade redan sagt till alla andra deltagare att han ville åka hem och skulle därför aktivt förlora duellen, vilket gladde Öhrstig.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Thomas Wassberg, Mästarnas mästare
Thomas Wassberg i den första säsongen av Mästarnas mästare. FOTO: Facebook

Men varken SVT eller programledaren Micke Leijnegard kände till den här kuppen. När sedan den nattliga duellen kom så väcktes tankar inom Wassberg till liv, se videon här nedanför.
– När jag stod där funderade jag för mig själv: ”Ska jag verkligen lägga mig?”. Det går ju bara inte. Det skulle se galet ut i programmet när det sänds, berättar legendaren för SportExpressen 15 år senare.
– Det gick bara inte. Det är så här man är funtad som människa. Allt går på reflex. Det går inte att hålla igen eller fördröja sin reaktion en sekund. Då syns det direkt i kameran att man har lagt sig.

LÄS MER: Sanningen om Thomas Wassbergs briljanta skidkupp som lurade alla – Gunde Svan erkänner efter 38 år

”Magiskt bra”

Wassbergs vinnarskalle tog över helt och när svärdet föll efter lång väntan så reagerade han blixtsnabbt och fångade det. Till hans egen och Emelie Öhrstigs stora förvåning så vann Wassberg duellen och fick stanna kvar i tv-programmet.

Men Öhrstig var inte allt för nedstämd ändå när hon tvingades packa väskan och lämna Spanien efter bara två veckor.
– Jag hade sagt åt min chef att jag ville vara ledig i två veckor, så det blev rätt bra tajmning. Jag vet faktiskt inte hur jag hade löst det om jag hade blivit kvar, säger hon med ett skratt i dag.

Det märktes tydligt att båda två bara skrattade och SVT anade att det hade varit något i görningen, se videon här nedanför. Men först senare på natten får programledaren Leijnegard veta vad som har hänt.
– Det där är en historia man aldrig glömmer, berättar SVT-profilen för kvällstidningen.
– Jag minns inte exakt hur jag reagerade, men jag tyckte att det var en helt magiskt bra historia. Wassberg är ett naturfenomen. Varje dag han var med i programmet var en vinst för oss alla.

Vad tycker du om Thomas Wassbergs kupp? Dela artikeln och säg din åsikt!

Se videon:

Wassbergs hemlighet

Wassberg kunde inte förlora – inte ens när han bestämt sig för att göra det! 😂 Mästarkvalet, där Nattduellens förlorare kan få revansch, ser du HÄR: http://spr.ly/6187Enrlh

Posted by Mästarnas mästare SVT on Friday, March 8, 2019