Sanningen om Thomas Wassbergs briljanta skidkupp som lurade alla – Gunde Svan erkänner efter 38 år

Thomas Wassberg och Gunde Svan är två av svensk skidsports största.
Men nu avslöjas en legendarisk kupp av Wassberg.
Som Svan berättar sanningen om – 38 år senare.

Det finns få svenska skidåkare som kan mäta sig med den ikoniske Gunde Svan. Han körde hem hela sex OS-medaljer, 11 VM-medaljer och vann den totala världscupen fem gånger.

Gundes karriär

Gunde är verkligen en del av den svenska folksjälen och en av våra absolut största skidhjältar genom tiderna. Efter den aktiva karriären som längdskidåkare gick Svan rakt in i tv-rutan och skolade om sig till programledare och folkkär tv-personlighet.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Gunde Svan, skidor
190224 Gunde Svan distributor of prize competes in women’s team sprint final during the FIS Nordic World Ski Championships on February 24, 2019 in Seefeld in Tirol. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / 170295

Skidikonen är fortfarande aktuell i tv-program och han är nog som mest känd för sina många år som programledare för TV4-långköraren ”Fångarna på fortet”.

LÄS MER: Ferry Svans ärliga ord om pappa Gunde Svan – sonen ger nu svar på det som alla undrar: ”I hela mitt liv”

Artikeln fortsätter efter bilden.

Thomas Wassberg, skidor
800105 Skidor: Thomas Wassberg, Sverige. © Bildbyrån – Dia

För den yngre generationen är Gunde kanske mest känd som en TV-profil. Men den äldre generationen minns så klart Svan som en av sin tids främsta skidåkare. Och en idrottsman som hela tiden tänjde gränser, letade efter nya sätt att få fördelar gentemot konkurrenterna.

I en dokumentär – gjord av Jacob Hård – som SVT sände erkände flera gamla konkurrenter att de hade otrolig respekt för Svan och hans ständiga påhitt och experiment. Men det fanns andra åkare som gärna hittade på smarta knep och trix för att vinna. Som Thomas Wassberg.

LÄS MER: Sanningen om Thomas Wassberg och Gunde Svan avslöjad – ärkerivalen slår hål på myten efter 40 år

Wassbergs trick

1985 var säsongen när skatestilen slog igenom på allvar och i Holmenkollen infördes speciella områden där man var tvungen att åka klassiskt och ha på fästvalla.

Då överraskade Wassberg samtliga med ett genitrick som inte ens Gunde Svan hade tänkt på.
– Då gjorde Wassberg en himla lurig grej. Han hade tejpat på sina skidor, och vallat över tejpen. Efter den sista klassiska zonen stannade han. ”Vad håller han på med?”, tänkte alla. Han tog sig tiden att rycka av tejpen, och då hade han snabbare skidor än alla andra och vann loppet. Min bild har alltid varit att det var Wassbergs idé. Men nu berättade Gunde att det var något de snackat om i landslaget flera dagar innan – men att det bara var Wassberg som vågade, säger Jacob Hård.
– Men som sagt, det är verkligen på nördnivå.

Vad tycker du om den briljanta skidkuppen? Dela artikeln och säg din åsikt!