Ferry Svans ärliga ord om pappa Gunde Svan – sonen ger nu svar på det som alla undrar: "I hela mitt liv"

Ferry Svans ärliga ord om pappa Gunde Svan – sonen ger nu svar på det som alla undrar: ”I hela mitt liv”

Det är inte lätt att vara son till svensk skidsports stolthet, Gunde Svan.
Nu öppnar sonen Ferry Svan upp om relationen till pappan.
– Jag fick faktiskt fråga efter mina första skidor, säger han till P3.

Inte många bräcker självaste Gunde Svan när det kommer till framgångar i spåren och popularitet hos svenskarna. Han är verkligen något av det allra finaste och mest stolta med svensk skidsport genom tiderna.

Ikonen Gunde Svan

Legendaren vann otroliga 4 OS-guld och 7 VM-guld samt den totala världscupen fem gånger under den fenomenala karriären. Efter åren som världens bästa längdskidåkare sadlade Svan om och blev en mycket uppskattad tv-programledare.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Gunde Svan, skidor
190224 Gunde Svan of Sweden at the flower ceremony after the team sprint finals during the FIS Nordic World Ski Championships on February 24, 2019 in Seefeld in Tirol. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87888

Under många, många år har han berört oerhört många svenskar och det finns så som är lika folkkära som Gunde. Därför har det varit rejält stora skor att fylla för hans son Ferry Svan.

LÄS MER: Gunde Svans makalösa siffror i spåret som 12-årig grabb är det absolut sjukaste vi hört – bekräftar det vi alltid har anat

Sonen Ferry Svan

Precis som pappan har 26-åringen också valt att satsa på idrotten och med en far som Gunde har han fått den allra bästa förebilden och tränaren hemma.
– Jag har verkligen fått lära mig att om man vill komma någonstans i idrottsvärlden så måste man träna. Och inte lite heller, utan träna hårt och mycket, säger Ferry när han gästar ”Morgonpasset i P3”.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ferry Svan, timbersport
180705 Ferry Svan poserar för ett porträtt under dag 4 av SM-veckan den 5 juli 2018 i Helsingborg/Landskrona. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / Cop 178

Men till skillnad mot pappan valde Ferry Svan en helt annan sport än längdskidor. Och farsan har heller inte försökt stoppa honom från att gå sin egen väg.
– Jag och min syster (Julia Svan, tidigare längdskidåkare) fick faktiskt fråga efter våra första skidor, innan vi fick några. Så han hade väl en strategi för det, kanske. Det är svårt att tvinga på någon något som man inte vill, då kanske bästa medicinen är att man får fråga själv. Då blir det en motivation som inte är påtryckt, berättar 26-åringen i intervjun.

LÄS MER: Gunde Svans hjärtevärmande gest till Thomas Fogdö – efter olyckan som ändrade allt: ”Kände bara, vad fan…”

Istället fann Ferry kärleken i det så ovanliga timbersport. Där det går ut på att hugga och såga stora stockar så snabbt som möjligt med hjälp av yxa, såg eller andra tillhyggen. Svan är bäst i Sverige inom sporten och har slagit både nordisk och europeiskt rekord under karriären – och pappa Gunde är alltid närvarande och stöttar.
– Han hjälper mig väldigt mycket med träningsvirke och sedan har han ett stort garage där jag får träna. Min mamma är min coach också så vi är ett bra team, berättar sonen i radiointervjun.

Och den stora frågan som alla undrar är så klart om Ferry Svan har ärvt sin pappas enorma vinnarskalle.
– Ja, jag skulle nog säga att jag är likadan. Det handlar nog inte så mycket om arv utan mest om motivation. Att man vet vad man vill och var man ska, då kör man till det inte går något mer, säger sonen som en äkta Svan och erkänner även att han tävlar en hel del mot pappa Gunde i det mesta.
– Ja, det har jag nog gjort hela mitt liv, säger han med ett skratt.

Visst verkar Gunde Svan och sonen Ferry ha en väldigt fin relation? Dela artikeln och säg din åsikt!