Gunde Svans makalösa siffror i spåret som 12-årig grabb är det absolut sjukaste vi hört – bekräftar det vi alltid har anat

Gunde Svan är Sveriges mest världsmästare i längdskidor.
Och ingen var särskilt förvånad när han väl slog igenom.
Hans siffror som liten grabb är nämligen bland de absolut sjukaste vi sett.

Allting började med en tävling vid namn ”Parvel-rännet”. Det gick i Skamhed mellan Vansbro och Dala-Järna, och ingen kunde då ana att Gunde Svan, bara ett barn vid tillfället, skulle växa upp och bli Sveriges kanske främsta längdåkare genom tiderna.

Ett underbart

För det blev han till slut, Gunde Svan. Redan som tonåring slog han igenom med dunder och brak, och han slog sig snabbt in i ett profilstarka herrlandslag där bland andra Thomas Wassberg huserade. Svan vann hela sju VM-guld under karriären, flest genom alla tider inom svensk längdskidåkning, och han är ett givet namn för de svenska historieböckerna.

810313 Skidor, För-VM: Gunde Svan © Bildbyrån

Gunde Svan blev direkt en publikfavorit med sitt raka sätt och vara, och med sin närmast unika vinnarskalle. Han blev hela Sveriges stora favorit, men folk i skidkretsar visste om Gunde långt innan han ens hade gjort sin första världscuptävling i den blågula dräkten. Det kom nämligen inte som någon större chock att det skulle bli en framgångssaga när det gällde honom.

LÄS MER: Gunde Svans hjärtevärmande gest till Thomas Fogdö – efter olyckan som ändrade allt: ”Kände bara, vad fan…”

Otroliga siffrorna

Gunde Svan blev stämplad som ett underbarn redan vid tolv års ålder, och det var kanske inte så konstigt. Det året ställde han upp i 17 tävlingar. Han vann alla 17. Det är ingen hemlighet att Gunde Svan var talangfull som liten – men den här siffran är verkligen ingenting annat än fullständigt makalös.

810313 Skidor, För-VM: Gunde Svan © Bildbyrån

När Gunde Svan var 16 vann han ungdoms-SM, och två år senare blev han JVM-mästare, och några år senare var det internationella genombrottet ett faktum på riktigt. 1984 vann han Bragdguldet, och cementerade redan då sin plats som en av de verkligt stora idrottshjältarna i Sverige.

LÄS MER: Sanningen om Thomas Wassberg och Gunde Svan avslöjad – ärkerivalen slår hål på myten efter 40 år