SVT-experten Jacob Hård om dopade OS-hoppet – jämför med Therese Johaug: ”De offras”

Jenny Fransson har testats positivt för dopning.
Då drar SVT-experten Jacob Hård jämförelse med Therese Johaug.
”I jakten på de verkliga fuskarna offras slarvmajor och klantpellar”, skriver han.

Det var i veckan som beskedet som skakade om den svenska OS-rörelsen kom. Jenny Fransson, OS-medaljör från Rio och ett stort medaljhopp inför Tokyo-OS, har testats positivt för dopning.

Jämför med Johaug

Ett a-provresultat har visat att hon hade små mängder av den otillåtna substansen metylestosteron. Jenny Fransson har hela tiden hävdat att hon blivit utsatt för ett sabotage.

200119 Sveriges Jenny Fransson under finalen för 50-kilos klassen under brottningsturneringen Lady Open den 19 januari 2020 i Klippan. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

Det får SVT:s expert Jacob Hård att jämföra fallet med Therese Johaug, som även hon hävdade att hon omedvetet använt en läppsalva som innehåll otillåtet medel.

”En lärdom av fallet Therese Johaug är att även misstagsdopning bestraffas strängt. Om det haft någon prestationshöjande effekt eller inte spelar ingen roll. Idrottarna har ansvar för vad som finns i deras kroppar. Med spår av en anabol steroid kan även den som varit oförsiktig, slarvig eller haft otur räkna med att stängas ute från idrotten en lång tid”‚ skriver Hård i en krönika på SVT.

”De offras”

Jacob Hård fortsätter sedan:

”Idrottens regelverk är i det fallet trubbigt. I jakten på de verkliga fuskarna – de som medvetet dopar sig – offras slarvmajor och klantpellar för att de fula fiskarna inte ska kunna slinka ur nätet”.

Jacob Hård
200105 Jacob Hård of Swedish broadcaster SVT after the men’s 10 km free technique mass start during Tour de Ski on January 5, 2020 in Val di Fiemme. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Jacob Hård menar dock att bilden av de dopade bör ändras.

”Men bilden av varje idrottare som fälls för dopning som en utstuderad fuskare förtjänar att nyanseras. Alla dopade är inte fuskare. Om vad som ligger bakom Jenny Franssons positiva dopningsprov vet vi ännu ingenting”, avslutar han.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!