SVT borde be om ursäkt till Anja Pärson för beteendet i Mästarnas mästare – det här hade Ingemar Stenmark aldrig accepterat

SVT borde be om ursäkt till Anja Pärson för beteendet i Mästarnas mästare – det här hade Ingemar Stenmark aldrig accepterat

Det gjorde verkligen ont att se hur mycket Anja Pärson plågades.
Redan i första avsnittet av Mästarnas mästare kom mardrömmen.
Nog borde SVT be om ursäkt till henne efter kvällens psykiska pärs.

Det här är en kommentar. Åsikterna är skribentens egna.

Äntligen har en ny säsong av hyllade SVT-programmet ”Mästarnas mästare” inletts. Det är den sextonde säsongen av tävlingsprogrammet och årets upplaga har marknadsförts som den tuffaste någonsin.

Därför blev det en rivstart direkt när den stenhårda utmaningen ”jägarvila” dukades upp för deltagarna. Och det väckte enorm ångest omedelbart, fråga bara Anja Pärson.

Pärsons ångest

Det började redan på kvällen innan när programledaren Micke Leijnegard klev in under middagen och avslöjade vilken morgondagens tävlingsgren skulle bli.
”Äntligen, Anja”, säger en av deltagarna direkt.
”Anja, du måste gå för Järbyn”, säger en annan konkurrent.
”Näää, gud…”, blir Anjas enda ord följt av en djup suck.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Anja Pärson, Mästarnas mästare
Anja Pärson i den stenhårda ”jägarvilan” under första programmet av Mästarnas mästare. FOTO: SVT

Ofrånkomligen blev det en mardrömsnatt för den alpina legendaren och på frukosten berättar hon för alla andra att det har varit en tuff natt, inför det som vanligtvis är en paradgren för utförsåkare.
– Det var ångestladdat tidigt. Jag sov inte mycket natten innan, har Anja berättat för SVT efter inspelningarna.

Vad som händer framöver är en resa in i Anja Pärsons psyke när demonerna brottas med en sann vinnarskalle. Samtidigt som SVT fortsätter att pressa henne till det yttersta.
”Nu är vi extra nyfikna på om Anja Pärson kan slå de sjuka rekord som utförsåkarna har satt tidigare”, säger en uppspelt Leijnegard inför tävlingen.

Järbyns rekord

Sedan spelas en video upp med alla tidigare alpina legendarer och vi får se Pernilla Wiberg klara sju minuter, Ingemar Stenmark går en bra bit över 10 minuter, André Myhrer slår rekord med 15 minuter, Frida Hansdotter toppar det med otroliga 26 minuter och slutligen nuvarande rekordhållaren Patrik Järbyn.

Allt är upplagt för ett nytt rekord i Mästarnas mästare och allt fokus riktas mot Anja Pärson. SVT verkar nästan helt glömt bort de andra åtta deltagarna som är där för att tävla.
– Jag visste redan när jag tackade ja att det är den grenen alla vill se mig göra. Det fanns bara en sak, att stå längst och helst ta rekordet från Järbyn, har Anja erkänt efter inspelningarna.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Anja Pärson, Mästarnas mästare
Anja Pärson öppnar upp om hur skönt det är att jägarvilan äntligen är över. FOTO: SVT

Det är väldigt tydligt hur jobbigt hon tycker att hela situationen är med all press riktat mot henne.
”Nu kör vi, Anja”, skriker en av deltagarna.
”Kan vi inte gå och ta en kaffe istället?”, säger en ångestfylld Anja.

Anja ger upp

Själva tävlingen blir sedan inte alls vad tv-produktionen hoppats på när Anja Pärson plötsligt ger upp efter 19 minuter. Hon kan stå kvar längre men hon orkar inte den psykiska påfrestningen mer.
”Oj, att jag skulle slå Anja Pärson – det trodde jag inte!”, säger en chockad Johanna Davidsson som vinner tävlingen.
”Äntligen är jägarvilan gjord. Det har varit press och det har varit jättejobbigt”, säger Anja i programmet och erkänner att hon hade kunnat stå kvar längre – men inte ville.

LÄS MER: Ingemar Stenmark får alla svenskar att tappa hakan med nya uppvisningen – ingen kan tro att 67-åringen klarar av det här

Ingen förutom Anja själv kan förstå vad hon har gått igenom men det gör verkligen ont att se henne plågas i bästa sändningstid. I en tid av mental ohälsa hos idrottare får man en klump i magen av SVT:s beteende mot Anja Pärson och den oerhörda pressen som hon utsattes för i samband med jägarvilan.

Det här hade aldrig Ingemar Stenmark accepterat under sin medverkan i Mästarnas mästare. Och nu håller vi tummarna för att Anja återhämtar sig snabbt och visar sin fulla kapacitet framöver.

Vad tycker du om första avsnittet av Mästarnas mästare? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev