Stora sorgen: VM-svensken död – blev bara 28 år gammal: ”Ofattbart”

Han har representerat Sverige både i VM och EM.
Men nu har svenske gångaren Anders Hansson gått bort, han blev bara 28 år gammal.
– Han var så ambitiös, ärlig och rättvis. Inga ovänner, säger pappan Börje Hansson till Sportbladet.

Det var i slutet av 2018 som den svenske gångaren Anders Hansson drabbades epileptiskt anfall. Därefter följde en rad olika undersökningar och man hittade en tumör i hans hjärna.

VM-svensk död

I januari 2019 opererades Hansson och hans kropp svarade bra mot efterföljande strålbehandling och cellgifter. Under sommaren 2019 började allt se bättre ut och han kunde tävla på Finnkampen.

Anders Hansson, gång
190808 Gångaren Anders Hansson poserar för ett porträtt i Limhamn den 8 augusti 2019. Foto: Emil Langvad / BILDBYRÅN / Cop 231

I februari 2020 lyckades även Hansson även inomhus-SM i gång. Men det blev tyvärr svenskens allra sista tävling.

För situationen skulle bli mycket värre, tumören hade börjat växa igen och även ytterligare en tumör upptäcktes. Nu har det tragiska beskedet kommit att Anders Hansson gått bort i sviterna av cancer, han blev bara 28 år gammal.

”Som en bror”

Hansson representerade Sverige i både VM och EM. Det främsta ögonblicket under gångkarriären var när han slog personligt rekord på femmilen med 3.58,00 under VM i London 2017.
– Jag tror det var höjdpunkten i karriären. Men minst lika signifikativt för Anders var att tiden efter första cytostatikabehandlingen, januari 2019 fram till andra operationen i juni 2020, så gick han minst en mil varje dag. Han hade pannben, säger pappa Börje Hansson till Sportbladet och minns sin son med värme.
– Han gick upp sex varje morgon och tränade före jobbet. Oerhört lojal och lugn och gjorde alltid sitt bästa. Han hade inga problem att förlora så länge det inte hade varit fusk inblandat, säger han. 

Anders Hansson, gång
170811 Sveriges gångare Anders Hansson poserar för ett porträtt vid en pressträff under dag åtta av friidrotts-VM den 11 augusti 2017 i London. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87519

Totalt vann Hansson under karriären 6 SM-guld, 12 SM-silver och 10 SM-brons samt deltog fem gånger i Finnkampen. Landslagskamraten Perseus Karlström, som vann VM-brons i Doha 2019, hoppades in i det sista att vännen skulle bli frisk från cancern och är nu i stor sorg.
– Vi hade en väldigt stark relation. Förutom att han var en otroligt bra vän till både mig och hela familjen så hade jag utvecklat ett djupare relationsband till honom. Vi har spenderat mer än ett år tillsammans ute på läger och tävlingar. Han var mer än en vän, nästan som en bror och han betydde jättemycket, säger Karlström till SportExpressen.
– Jag vet att han har varit så dålig men det har inte gått att förstå att det verkligen händer. Det har varit ofattbart, även om jag vet att han har blivit sämre. I slutet gick det otroligt fort och det är då man fattar att han inte kommer klara det. Innan har man ändå hoppats att han ska kunna bli frisk.

LÄS MER: Fotbollsvärlden i stor sorg: Nationalhjälten och klubbikonen död – blev bara 36 år gammal

Få våra nyhetsbrev!