Fotbollsvärlden i stor sorg: Nationalhjälten och klubbikonen död – blev bara 36 år gammal

Han blev en ikon i Skottland och var en nationalhjälte hemma i Litauen.
Men nu har fotbollsspelaren Marius Zaliukas gått bort.
Den förre mittbacken blev bara 36 år gammal.

Fotbollskarriären började i Litauen och hemstaden Kaunas hos lilla Inkaras Kaunas. Genombrottet kom sedan i större laget FBK Kaunas, där han var med och mötte Djurgården i Champions League-kvalet 2004.

Zaliukas karriär

Därefter tog det stora proffsäventyret fart för Marius Zaliukas. 2006 lämnade mittbacken hemlandet och flyttade till Hearts i Skottland, där han skulle komma att bli en klubbikon.

Marius Zaliukas
Marius Zaliukas. FOTO: Twitter.

Litauern gjorde närmare 200 matcher och spelade för klubben ända till 2013. Då han bytte Skottland mot England och skrev på för klassiska klubben Leeds som bosmanfall.

ANNONS: Hos Unibet får man nu 100 kr extra att spela för vid första insättningen! Klicka här för att öppna ett konto och ta del av 100 kronor extra vid din första insättning hos Unibet.

Men det blev bara en säsong på engelsk mark innan Zaliukas flyttade tillbaka till Skottland. Ny klubb blev storlaget Rangers och han hjälpte laget att nå skotska högstaligan igen.

Klubbikonen död

Sedan vände försvararen hemåt igen och rundade av karriären i Zalgiris Vilnius innan han officiellt la skorna på hyllan 2016. Zaliukas var en nationalhjälte hemma i Litauen och var lagkapten i landslaget där det blev sammanlagt 25 landskamper.

Men i helgen hände det tragiska. Marius Zaliukas har tragiskt gått, meddelade det litauiska fotbollsförbundet i ett pressmeddelande på lördagen.

Marius Zaliukas
Marius Zaliukas. FOTO: Twitter.

Han blev bara 36 år gammal och sörjs nu stort i hemlandet.
”Marius inspirerade många unga fotbollsspelare under sin karriär och hans bidrag till fotbollen i Litauen kommer aldrig att glömmas”, skriver Litauens fotbollsförbund i pressmeddelandet.
”Våra kondoleanser går ut till Marius familj.”

”Vi är chockade”

Även förra klubbarna Hearts, Rangers och Leeds har uttryck sin djupa sorg i sociala medier.
”Rangers är chockade och ledsna att höra om beskedet av Marius Zaliukas död, bara 36 år gammal. Alla i Rangers tankar går till Marius familj i den sorgsna och svåra tid”, skriver skotska storklubben på Twitter.

Hearts spelade match på lördagen, samma dag som dödsbeskedet om klubbikonen och förre lagkaptenen kom. Hearts lyckades vinna med 2-1 mot Hibernian och tillägnade segern till Zaliukas.
– Han hade en stor roll i klubben. Den där 5–1-segern i skotska cupfinalen kommer att leva kvar i folks medvetanden för alltid. Vi är alla förkrossade, säger tränaren Robbie Neilson enligt nyhetsbyrån AFP.

Litauiska fotbollsförbundet har dock inte gått ut med den exakta dödsorsaken för den förre mittbacken. Men i en ålder av bara 36 år lämnade han världen alldeles för tidigt.

LÄS MER: När Zlatan träffade Mino Raiola för allra första gången – och bjöd på tidernas comeback: ”Lyssna jävligt noga!”

Följ 08minuter på Facebook!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!