Stefan Holm hoppar av toppjobbet – lämnar nu alla uppdrag: ”Jobbigt att bli beskylld”

Stefan Holm har länge haft flera viktiga uppdrag för IOK.
Men nu väljer han att avsluta samtliga och hoppa av toppjobbet.
– Det är jobbigt att bli kallad IOK-pamp och bli beskylld för att vara korrumperad fastän jag inte är det, säger han till Radiosporten.

Efter den framgångsrika höjdhoppskarriären stannade OS- och VM-medaljören Stefan Holm kvar inom friidrotten. Svensken fick ett toppjobb hos IOK och har senaste åren haft flera viktiga uppdrag.

Stefan Holm lämnar IOK

Men nu väljer han att säga upp sig från toppjobbet och avslutar samtliga uppdrag hos IOK efter OS i Tokyo. En stor anledning är den återkommande kritiken som han fått höra.
– Det är jobbigt att bli kallad IOK-pamp och bli beskylld för att vara korrumperad fastän jag inte är det, säger Holm till Radiosporten.
– I varenda artikel som skrivs i svensk media om IOK så förutsätts det ju att alla är mutade. Samma sak med alla IAAF-delegater. Det är inte skitroligt alla gånger. Så jag tar ett steg tillbaka efter Tokyo, sedan får vi se.

Stefan Holm, IOK
191004 Former high jumper Stefan Holm of Sweden poses for a portrait during day 8 of the IAAF World Athletics Championships on October 4, 2019 in Doha. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 88042

Holm var ambassadör för VM i Qatar nyligen som möttes av jättekritik och starkt ifrågasättande. Framförallt över den så låga publiksiffran på mästerskapsdagarna.
–  Men jag känner inte att jag är ansiktet utåt för Qatar utan för friidrotten och IAAF. Jag sa tidigt att jag inte tycker Qatar är det bästa stället att ha ett VM på av många anledningar. Fördelen är att de här frågorna lyfts, hade VM inte gått här hade vi inte brytt oss, sa Holm i en tidigare intervju enligt Sportbladet.

Vill satsa mer på sonen

En av anledningarna till avhoppet från IOK är att Holm även vill fokusera mer på sonen och stortalangen Melwin Holm. Den unge höjdhopparen spås en lysande framtid och 14 år gammal går han nu in i en oerhört viktig utvecklingsfas.

Stefan Holm, IOK
190624 Stefan Holm, IOC member, during the election of the host city for the Olympic Winter Games 2026 at the 134th IOC Session on June 24, 2019 in Lausanne. Foto: Stina Stjernkvist / Pool / BILDBYRÅN

Då vill pappa och tränare Stefan Holm vara mer involverad i sonens karriär. Melwin tog imponerande nog brons på senior-SM i somras.

LÄS MER: Miro Zalars hårda attack mot Stefan Holm: ”Man blir mörkrädd”