Sport-Sveriges enorma sorg efter legendarens plötsliga bortgång: "Chockad – han är den största vi haft"

Sport-Sveriges enorma sorg efter legendarens plötsliga bortgång: ”Chockad – han är den största vi haft”

Svensk idrott är i sorg efter den tragiska bortgången.
På söndagen gick legendariske kommentatorn Tommy Engstrand bort.
– Jag är så ledsen och chockad, säger TV4:s Åke Unger till SportExpressen.

Det var under söndagen som chockbeskedet kom att legendariske sportjournalisten och kommentatorn Tommy Engstrand gått bort. Han var en pionjär inom svensk sportjournalistik och en av grundmedlemmarna i ”Hylands pojkar” som revolutionerade hur man skulle rapportera om idrott i Sverige.

Engstrand död

Engstrand slog igenom på Radiosporten och har bjudit på många klassiska referat genom åren. 1984 fick han även den stora äran att tilldelas Stora Journalistpriset.

Tommy Engstrand
140113 TV-profilen Tommy Engstrand med sällskap på röda mattan under Idrottsgalan den 13 januari 2014 i Stockholm. Foto: Niklas Larsson / BILDBYRÅN / kod NL / 43874

Men nu har en av våra mest klassiska röster somnat in. Tommy Engstrand blev 81 år gammal och sörjs nu stort i hela landet. Flera gamla kollegor samt sportjournalister som blivit inspirerade och influerade av Engstrand sörjer nu ikonens bortgång.
– Vad gråtfärdig jag blir… Åh herregud. Det var bland de värsta slag jag har fått i livet. Han var bäst inom det yrke jag höll på med. Överlägset, humor, insatthet, distans, ingen självgodhet. En vanlig vanlig kille som var så in i helvete bra, säger tv-legendaren Ingvar Oldsberg till SportExpressen.
– Jag är så ledsen och chockad, säger Tommy är den störste vi haft, han hade en sådan värme och var så generös i sin yrkesroll. Han har hjälpt mig så mycket under åren, säger TV4-kommentatorn Åke Unger till kvällstidningen.

”Stor förebild”

Gamla vännen och parhästen Arne Hegerfors som gått en kamp för sitt liv senaste åren tog emot beskedet med enorm sorg.
– Det är klart att man tog emot beskedet med bestörtning, sorg och saknad. Han var ju en väldigt god kamrat. Jag vet ju att han har haft besvär med kol och sånt där trots att han inte rökte. Han hade besvär med sina luftrör och har haft besvär med sin hälsa helt enkelt, säger Hegerfors till Sportbladet.

Tommy Engstrand
110917 Radiosporten firar 50 år. Tommy Engstrand. © Bildbyrån – 82001

Engstrand blev en stor förebild för kommande generation tv-sportjournalister och namn som Patrick Ekwall och Ola Wenström såg upp till honom.
– Jättetråkigt. Det går inte att säga någonting annat. Det var ju en av de rösterna och även ansiktena som man växte upp med dels när man drömde om sportjournalist och även när man var sportjournalist. På 80-talet var han en av de stora förebilderna som man såg upp till väldigt mycket, säger Ekwall till kvällstidningen.
– Det träffade mig och känns oerhört tragiskt. Så är det. Det var verkligen en stor människa. Fantastiskt varm och god och en förbaskat bra sportjournalist. Så det känns, säger Wenström i ett uttalande.

På sociala medier strömmar det in fler hyllningar och kondoleanser från andra svenska sportprofiler för att minnas den populära Tommy Engstrand.

Vila i frid, Tommy Engstrand!

LÄS MER: Börje Salming avslöjar nu karriärens värsta skada – och väljer inte(!) den gången han fick en skridsko i ansiktet

Få våra nyhetsbrev!