Börje Salming avslöjar nu karriärens värsta skada – och väljer inte(!) den gången han fick en skridsko i ansiktet

Börje Salming var en riktig krigare.
Men vilken var egentligen karriärens värsta skada?
Spoiler: Det var inte(!) den gången han fick en skridsko i ansiktet och fick sy 300 stygn.

Det var inte lätt för Börje Salming att komma till Nordamerika som svensk för att spela NHL-hockey. I dag kryllar det av svenskar i ligan, och de behandlas inte på något annat sätt än nordamerikanerna själva, men skillnad var det på Börjes tid. Han blev verkligen en pionjär och tack vare sina magiska år i Toronto Maple Leafs är han en legendar, och invald i Hockey Hall of Fame och IIHF Team of the Century.

Mängder av smällar

Men när Börje Salming kom var han mest en måltavla, en som motståndarlaget skulle bryta ner och använda som slagsäck. Men Salming tog inte skit för någon och alla lärde sig snabbt att Salming var byggd av granit – och han stod upp för sig själv och sina lagkamrater på ett föredömligt och unikt sätt. Han vek aldrig undan för någonting, och gjorde precis allt för att vinna.

TORONTO 1986-11-27 Svenska ishockeybacken Bˆrje Salming i NHL-laget Toronto Maple Leafs stÂr utanfˆr sjukhuset i Toronto, Kanada, 27:e november 1986 d‰r han fick sy omkring 300 stygn i ansiktet sedan han fÂtt en skridsko i ansiktet i bortamatchen mot Detroit Red Wings. Foto: Toronto Sun / AP / TT

Det ledde även till mängder av skador – och många av det riktigt otäcka slaget. Salmings mest kända skada är den gången han fick en skridsko i ansiktet och tvingades sy 300 stygn, och han var dessutom nära att förlora synen i incidenten. Men när Salming, i podcasten JT Sports, får frågor om det hela så menar han att hans läskigaste skada under karriären faktiskt var i en annan situation.

Avslöjar läskigaste skadan

Nämligen den gången som den gången, i slutspelet 1978, fick en klubbspets i högerögat mot New York Islanders.

– Den läskigaste smällen som jag fick var faktiskt när jag fick en klubba i ögat, för det var så… Pressen i mitt huvud var så hög. Klubban träffade mig så ”perfekt” i ögat och det tryckte på på insidan, så jag trodde faktiskt att mitt öga hängde utanför mitt huvud. När jag tog av mig handsken och kände efter var det en lättnad. Jag tänkte: ”Åh herregud, det är fortfarande kvar”. Men pressen i huvudet när man blir träffad så där… Det vill man inte känna. Det var en hemsk upplevelse, säger han.

890407 Ishockey, Sverige – Finland, 5-1: Börje Salming, Sverige. Foto: BILDBYRÅN

Salming förlorade synen ett tag, men är i dag någorlunda återställd.

– Efteråt såg jag ingenting på en vecka, men jag fick ett löfte om att jag skulle bli okej, och i dag är det okej. Jag kan inte läsa med ögat, men jag kan se på håll. Det är okej!, säger han.

Salming har tidigare berättat att han blivit diagnostiserad med grå starr som en följd av olyckan. Efter olyckan började Salming använda visir, men det gav han senare upp.

LÄS MER: När Foppa tappade det totalt på spelarbussen(!) – och lagkamraterna fick se hur en äkta vinnarskalle ser ut

Få våra nyhetsbrev!