Otroliga duellen mellan Ingemar Stenmark och Håkan Carlqvist som Sverige aldrig glömmer: ”40-årig gubbe sätter en på plats”

Han är en av svensk idrotts största hjältar.
Vi glömmer aldrig legendaren Håkan ”Carla” Carlqvists framgångar.
Framförallt när han gjorde upp med självaste Ingemar Stenmark i en helt otrolig duell.

Det finns få svenska idrottshjältar med sådan kultstatus som Håkan Carlqvist. Han var en alldeles extraordinär motocrossåkare och med en unik personlighet som gick rakt in i allas hjärtan.

Carlas framgång

Han var en gigant på 70- och 80-talet då han blev ”Carla” med hela svenska folket. De stora höjdpunkterna från karriären på två hjul var så klart VM-gulden i motocross 1979 och 1983.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Håkan Carlqvist, motocross
860405 Motor, motocross, VM: Håkan Carlqvist, Sverige. © Bildbyrån – 9539

Efter det sista VM-guldet gick han upp i konkurrens med självaste Ingemar Stenmark i kampen om det så åtråvärda Bragdguldet på Idrottsgalan 1983. Till slut stod det bara mellan Carla och ”Stenis” och då lyckades motorikonen snuva den alpina suveränen.

Duell mot Stenis

13 år senare skulle de mötas igen i en helt oförglömlig duell. När TV3:s hyllade tävlingsprogram ”Superstars” samlade ett gäng av Sveriges främsta idrottare för att tävla mot varandra i diverse utmaningar så stal Carlqvist och Stenmark hela showen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ingemar Stenmark, alpint
880211 Ingemar Stenmark © Bildbyrån – © D

Trots att båda två avslutat sina karriärer långt innan och var på ålderns höst redan då, så var det inget snack om vilka två som gjorde upp om slutsegern.
– Man tänkte ju om vissa av de stora namnen som var med: ”Vad fan gör de här?” Ärligt talat! Tänk om jag hade varit 23 år och på toppen av min idrottskarriär… Och så kommer det en 40-årig gubbe och sätter en på plats. Nä, nä. Det skulle inte ske, alltså. Då kommer man ju i dålig dager, sa Håkan själv om tävlingsprogrammet.

Ikonens revansch

Till slut var det Ingemar Stenmark som fick sin revansch för det missade Bragdguldet 13 år tidigare och fick slicka såren med att vinna Superstars 1996. Att det var mot just Carla lär han nog ha njutit extra mycket av.

LÄS MER: Anna-Carin Zidek öppnar upp om relationen till bortgångne Frank Andersson: ”Jag fick en helt annan bild av honom”

Håkan Carlqvist gick tragiskt bort 2017, blott 63 år gammal. Men vi får aldrig glömma vad han gjort för svensk motorsport.
– Man ska minnas att han var väldigt kär av svenska folket när han var aktiv. Alla visste vem ”Carla” var, för han var alltid rakt på. Jag tror att han vann många hjärtan därigenom, säger vännen, och tidigare kollegan, Henry Romlin till Expressen. 
– Det är någon man bör ära, i dag vet folk knappt vem det är. Han har faktiskt varit en stor förebild för generationen som kom efter honom. Han bör verkligen hyllas för den fantastiska människa och idrottsman han var.

Visst är Stenmark och Carlqvist två av våra största någonsin? Dela artikeln och säg din åsikt!

Se videon:

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev