När Jan-Ove Waldner skrev idrottshistoria och sedan gjorde det mest oväntade – Tomas Brolin avslöjar(!)

Jan-Ove Waldner är en av våra allra största idrottshjältar någonsin.
Ett mäktigt ögonblick i hans karriär var det överlägsna VM-guldet 1997.
Och direkt efter att han skrivit idrottshistoria gjorde han det mest oväntade.

Det finns få svenska idrottare som kan konkurrera med Jan-Ove Waldner när det kommer till att dominera sin sport under många år. Med sitt fantastiska bollsinne ses han fortfarande som en av världens bästa bordtennisspelare genom tiderna.

Ikonen Waldner

Den gode J-O var råtalang personifierad och slog igenom redan i tidig ålder. Han var alldeles unik som pingisspelare och de flesta förstod snabbt att det här skulle bli en riktig gigant med sitt rack.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jan-Ove Waldner, VM-guld
970505 Bordtennis, VM: Jan-Ove Waldner, Sverige världsmästare. © Bildbyrån – 20621

Svenske världsstjärnan vann ett OS-guld, sex VM-guld, elva EM-guld och dubbla världscuptitlar under sin framgångsrika karriär. Och ett av hans allra mäktigaste ögonblick under storhetstiden var VM 1997 i Manchester.

Då Waldner var i storform och helt oslagbar när han gick igenom hela VM-turneringen utan att förlora ett enda set. På sju matcher kunde segersiffrorna skrivas till 21-0 för J-O mot världen och han fick lyfta VM-pokalen så oerhört rättvist.

LÄS MER: När Jan-Ove Waldner gav tidernas mest klockrena svar till en utländsk journalist efter vunnit VM-guld

Ringde till Brolin

Direkt efter han skrivit idrottshistoria i Manchester så gjorde han det mest oväntade. Genom att omedelbart ringa ett telefonsamtal till fotbollsstjärnan Tomas Brolin.
– Vi kom överens om att vi ska träffas i Sverige igen till sommaren, berättar Brolin om guldsamtalet från J-O i en gammal intervju med tidningen GT.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jan-Ove Waldner, Tomas Brolin
930523 Bordtennis, VM: Jan-Ove Waldner och Tomas Brolin, Sverige. Foto: BILDBYRÅN / 16864

Waldner och Brolin lärde känna varandra under sommar-OS 1992 i Barcelona och blev nära vänner från första stund.
– Vi har umgåtts regelbundet sedan dess. Senast vi sågs var också i Sverige, under påskhelgen, erkänner Brolin i intervjun som gjordes 1997.
– Vi har samma intressen. Vi gillar båda att spela golf och att spela på hästar. Vi har lätt för att prata med varandra.

Tomas Brolin ville även skicka en speciell hälsning till Waldner, som faktiskt vann både VM-guld och VM-silver i dubbeln samma dag.
”Grattis till VM-guldet, Gammelfarfar! Det var du värd, din lilla jäkel. Grattis även till VM-silvret och hälsa Jörgen”, blev hälsningen från Brolin.

LÄS MER: Tomas Brolin avslöjar sanningen om den berömda frisparksvarianten i VM 94 – erkänner efter 29 år

Stark vänskap

På den här tiden spelade VM 94-hjälten i italienska Parma och något de även hade gemensamt var sina unika bollsinnen. Även om det inte direkt går att jämföra sporterna bordtennis och fotboll.
– Inte rakt av. Pingis är en individuell sport, fotboll är en lagsport. Det är dock ingen tvekan om att J-O som bollartist inte står någon fotbollsspelare efter, slår Tomas Brolin fast.

Vänskapen mellan idrottshjältarna Jan-Ove Waldner och Tomas Brolin är lika stark än i dag. Så många, många år efter att de fann varandra i sommar-OS 1992 och idrottskarriärerna avslutats för länge sedan.

Visst är Jan-Ove Waldner en av svensk idrotts riktigt stora? Dela artikeln och säg din åsikt!