När Björn Borg nobbade stora idrottsfesten på grund av den mest oväntade anledningen

När Björn Borg nobbade stora idrottsfesten på grund av den mest oväntade anledningen

Björn Borg är en av svensk idrotts allra största.
Han var också känd för att alltid gå sin egen väg och göra på sitt sätt.
Ett tydligt bevis på det är när han nobbade Bragdguldets 70-årsjubileum – på grund av den mest oväntade anledningen.

När man pratar om svensk idrotts allra största ikoner genom tiderna så kommer Björn Borgs namn väldigt högt upp på den listan. Tennisgiganten har en helt makalös meritlista och har satt ett så oerhört stort avtryck på sin sport genom åren.

Borgs karriär

Borg anses än i dag som en av tennisen allra största genom tiderna och svenske ikonen vann 63 singeltitlar under den aktiva karriären. Allra mest imponerande var så klart fem raka Wimbledon-titlar och fyra raka titlar i Franska öppna.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Björn Borg, tennis
970606 Björn Borg © 20700 Bildbyrån(20700 )

En tydlig fingervisning på hans storhet inom svensk idrott var när Svenska Idrottsakademin utsåg ”Århundradets svenska idrottsman” i samband med millenieskiftet och Björn Borg kom etta före storheter som Ingemar Stenmark och Ingemar Johansson.

LÄS MER: Björn Borg avslöjar nu varför vi aldrig kommer att se honom på TV igen – bortsett från ett enda undantag

Björn nobbade

Men den gode Borg var också känd för att alltid gå sin egen väg och göra på sitt sätt i alla lägen, vilket ibland kunde leda till rätt så oväntade ageranden. Ett klockrent exempel på det är när tidningen Svenska Dagbladet firade 70-årsjubileum för Bragdguldet med pompa och ståt i Stockholm 1995.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Björn Borg, tennis
030706 Tennis. Swedish Open, Båstad. Björn Borg © Bildbyrån – 26927 D

Alla gamla vinnare bjöds in och hela 55 av 70 som tagit emot Bragdguldet i historien dök upp för att fira den prestigefulla utmärkelsen som delats ut sedan 1925. Frank Andersson, Gert Fredriksson, Håkan ”Carla” Carlqvist, Gunder Hägg och Marie-Helene ”Billan” Östlund var bara några av namnen var på plats för att fira jubileet.
– Vilket tillfälle att få träffa alla gamla vinnarna. Flera här har jag bara läst om tidigare, sa en imponerad Stefan Edberg till Expressen.

LÄS MER: Björn Borgs ärliga bekännelse om sonen Leo Borg – därför ville inte ikonen att han skulle spela tennis

Men den som lyste med sin frånvaro var tvåfaldige bragdguldet-vinnaren Björn Borg. Den förre tennisstjärnan befann sig ändå i Stockholm men nobbade trots det stora idrottsfesten för att istället gå på biopremiären av James Bond-filmen ”Golden Eye” samma kväll.

Visst var det här oväntat gjort av Björn Borg? Dela artikeln och säg din åsikt!