Mäktiga hyllningen till Anja Pärson i Mästarnas mästare – som hade gjort även Ingemar Stenmark stolt: ”Jag blir rörd”

Hon är en av svensk idrotts allra största legendarer.
Nu får Anja Pärson sin rättmätiga hyllning i Mästarnas mästare.
– När till och med Stenmark säger att du är den största, säger programledaren Micke Leijnegard i SVT.

Efter att ha tackat nej i många, många år får vi äntligen se giganten Anja Pärson i årets säsong av hyllade SVT-programmet ”Mästarnas mästare”. I stenhård konkurrens har hon lyckats hålla sig kvar vecka efter vecka och i kvällens avsnitt har det blivit dags för hennes alldeles egna hyllningsfilm.

Pärsons karriär

Som en av svensk idrotts allra största vintersporthjältar så kan ni förstå att det handlar om en mäktig hyllning till den stora Anja.
– Anja Pärson, olympisk mästare, sjufaldig världsmästare, 19 medaljer på OS och VM samt 42 världscupsegrar. Denna gigant inom vinteridrott är för evigt inskriven i historieböckerna som en av världens mest framgångsrika alpina skidåkare genom tiderna, berättar programledaren Micke Leijnegard i SVT.
– Jag fuskade ju lite som sportreporter när du slog igenom och jag såg att den här lilla 16-åringen från Tärnaby, när du tittade på de vuxna världsstjärnorna så inte bara trodde du – utan du visste – att du var bättre än dom. Du blev också den första i världen att vinna VM-guld i fem olika discipliner. Den allra första, det kan ingen annan göra om.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Anja Pärson, alpint
Anja Pärson ser med stolhet tillbaka på sin framgångsrika karriär. FOTO: SVT

Allt började i lilla Tärnaby en gång i tiden, i giganten Ingemar Stenmarks fotspår. Redan som barn hade lilla Anja sina drömmar klara för sig.
– Jag var bara tre år när jag sa att jag skulle bli världmästare och det var inte så många som ryckte på axlarna då, berättar hon i tv-programmet.

Stenmarks ord

Det skulle sedan gå väldigt snabbt till, blott 17 år gammal skrev Pärson historia i den alpina sporten. När hon blev den allra yngsta världscupvinnaren genom tiderna och sedan den dagen blev allt en framgångssaga.
– Ingen svensk skidåkare har fler medaljer än dig och när till och med Ingemar Stenmark säger att du är den största, då är till och med det ett faktum, säger Leijnegard i hyllningsfilmen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Anja Pärson, alpint
Anja Pärson bjuder på sin patenterade segergest ”Sälen”. FOTO: SVT

Ett OS-guld, ett OS-silver, fyra OS-brons, sju VM-guld, två VM-silver, fyra VM-brons, 42 världscupsegrar och dubbla Bragdguld blev hennes fantastiska facit. Hon är en av svensk idrotts allra största hjältar och de andra deltagarna är så imponerade av Anja Pärsons framgång.
– Det är så otroligt vad hon har presterat. Hatten av verkligen, jag är så imponerad, säger Johanna Davidsson i söndagens avsnitt.
– För henne var det aldrig en fråga om hon skulle lyckas, utan när medaljerna skulle börja rulla in. Och det slutade aldrig, det var enormt att se, säger Emma Johansson.
– Går det att säga så mycket mer när man har varit bäst i världen, det går inte att nå högre än så. Är du bäst, så är du, säger Sebastian Larsson.

LÄS MER: Nakenchocken i Mästarnas Mästare – nu visar SVT upp censurerade bilden som tv-tittarna inte alls fick se

Det märks väldigt tydligt hur stolt Pärson är när hon får blicka tillbaka på sin framgångsrika karriär i skidbackarna. Där så klart OS-guldet i Turin 2006 sticker ut allra mest.
– Att få bocka av något som du drömt om, det är inte så många som får göra det. Man blir väldigt rörd av att man fått göra allt det där. Ibland blir det nästan overkligt hur bra det har gått, det går inte att greppa lite, berättar en tagen Anja.

Vad tycker du om hyllningsfilmen till Anja Pärson? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev