Läkarens första ord efter Sarah Sjöströms otäcka kollaps: ”Hon blev mjölksyreförgiftad”

.

Det var riktigt oroligt när Sarah Sjöström vann VM-brons.
För direkt efter loppet kollapsade svenska simdrottningen.
– Sarah blev mjölksyreförgiftad, säger läkaren René Tour till SVT Sport.

I dagens VM-final på 200 meter fritt blev det ett rejält drama. Sarah Sjöström tog ut sig fullständigt och tog ett mycket välförtjänt VM-brons på hennes mardrömsdistans.

Sjöström kollapsade

Men efter loppet fortsatte dramat när Sjöström kollapsade helt vid sidan av bassängen. Och låg länge kvar på golvet.
– Det var full dramatik och jag satt långt upp på läktaren och såg henne ligga där på pooldeck men att hon fick otroligt bra nödvård. Det som hände var att Sarah fick väldigt ont i huvudet. Jag har pratat med Sarah i efterhand och jag tror att det är så enkelt att Sarah blev väldigt, väldigt trött. Hon är en krigare och krigar in till döden och blev mjölksyraförgiftad, säger landslagsläkaren René Tour till SVT Sport.

Sarah Sjöström, sim-VM
190724 Sarah Sjöström of Sweden gets medical treatment after competing in the final of women’s 200 meter freestyle swimming during the FINA World Championships on July 24, 2019 in Gwangju.
Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87999

Sjöström låg kvar i flera minuter och fick behandling av sjukvårdare. Svenskan fick snabbt syrgas och kunde till slut resa på sig och gå därifrån av egen kraft.

”Hjärnan tog slut”

Nu ger landslagsläkaren besked om svenskans status efter de otäcka bilderna.
– Hon har efter några minuter nu återhämtat sig och ligger och badar av nu. Då hoppas vi att hon får bort den här mjölksyran och att hon kan göra några lopp till på det här VM:et, säger René Tour lugnande.

Sarah Sjöström, sim-VM
190724 Sarah Sjöström of Sweden poses with her bronze medal after the final of women’s 200 meter freestyle swimming during the FINA World Championships on July 24, 2019 in Gwangju.
Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87999

Och så här förklarar han en mjölksyreförgiftning.
– Allting tar slut, muskler tar slut och till slut tar hjärnan slut. Sarah har ju en sådan enormt hög smärttröskel och jag tror att hon väldigt gärna ville vinna det är loppet. Jag tror inte att jag har sett Sarah kriga så på sista finishen och jag har sett Sarah i många lopp. Mjölksyra blir ju ett gift för kroppen samtidigt är det man behöver jobba upp för att kunna simma fort. Det går bort fort när man har simmat av. I morgon är mjölksyran borta förhoppningsvis, säger landslagsläkaren till SVT Sport.

LÄS MER: Oroliga bilder på Sarah Sjöström – kollapsade efter VM-bronset!

Sarah Sjöströms nya besked – mitt under VM: Så länge kommer simdrottningen att tävla!