Jonas Jerebkos jätteattack mot Sverige – efter enorma kritiken mot honom från hemlandet: ”Det är sandlådenivå”

Jonas Jerebko fick utstå enorm kritik för sitt kontroversiella beslut.
Nu går han till hård attack mot det svenska landslaget.
– Det de håller på med är sandlådenivå, säger han till Markbladet.

Kort efter att Ryssland invaderat Ukraina valde svenske basketstjärnan Jonas Jerebko att skriva på för ryska laget CSKA Moskva. Ett oerhört kontroversiellt beslut som möttes av ren avsky.

Kritik mot Jerebko

Jerebko fick utstå enorm kritik och portades från det svenska basketlandslaget. Efter kritikstormen har 37-åringen, som blev den förste svensken någonsin att värvas till NBA, lämnat Ryssland och den stora kontroversen bakom sig.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jonas Jerebko, basket
220416 CSKA Moscows Jonas Jerebko in action during the game against Tsmoki-Minsk in The Russian VTB United Basketball League on 16 April 2022 in Moscow, Russia. Photo: Vasily Ponomarev / BILDBYRÅN

Nu talar Jonas ut om det bespottade beslutet att flytta till Ryssland och förklarar varför han gjorde det.
– Jag är en basketspelare och har spelat basket sen jag var liten. CSKA Moskva är en av de bästa klubbarna i världen och när de hörde av sig valde jag att tacka ja. Jag såg till det sportsliga – inte det politiska. Allt det där har jag lagt bakom mig nu. Jag har svartmålats av media och bannats av landslaget – det kan inte hålla på så här hur länge som helst, säger Jerebko till lokaltidningen Markbladet.

Attack mot Sverige

Han går dessutom till hård attack mot det svenska landslaget.
– Jag har inga kommentarer om landslaget. Det de håller på med är på sandlådenivå, säger han i intervjun.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jonas Jerebko, basket
190603 Jonas Jerebko, basketspelare i NBA-laget Golden State Warriors, poserar för ett porträtt den 3 maj 2019 i Orinda. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87967

Svenska basketlandslaget och basketförbundet ångrar dock inte beslutet att stänga av Jonas Jerebko, en av svensk baskets mest meriterade spelare genom tiderna.
– Vi står fast vid att vi tycker att det var rätt beslut. Det tog vi utifrån att Jonas valde att skriva på för en rysk klubb strax efter att det ryska invasionskriget inleddes. Det är inget beslut som vi har ifrågasatt på något sätt, säger förbundets sportchef Lars Johansson till Aftonbladet.

LÄS MER: Michael Jordans stora hemlighet avslöjad av sina egna barn – tragiska orsaken bakom: ”Min största rädsla”

Efter att ha lämnat CSKA Moskva spelade inte Jerebko en enda match på nästan två år. Men har nu gjort comeback igen – i Puerto Rico(!).
– Jag visste inte riktigt vad jag gav mig in på, men allt är helt fantastiskt här. Lagkamraterna, coachen, fansen, ägarna och staden. Det är en liten stad och klubb med stor familjekänsla. Det enda jobbiga är att jag saknar min fru och mina barn – men de kommer ner hit när vårterminen i skolan är färdig, säger svensken till lokaltidningen.

Vad tycker du om Jonas Jerebkos agerande? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev