Jenny Fransson kan frias från doping – efter nya avgörande detaljen: ”Det här är allvarligt”

Vad var det egentligen som hände med Jenny Fransson?
Nu kommer nästa besked när dopinglabbet i Stockholm anmäls till Wada.
– Det här är allvarligt, säger brottarens ombud Mats Larsson till SportExpressen.

Snart kommer domen för Jenny Franssons dopingärende. Där brottaren riskerar upp till fyra års avstängning.

Franssons doping

Men 32-åringen kan fortfarande också frias helt. Franssons ombud Mats Larsson, som är en av Sveriges främsta fysiker, hävdar att hon är helt oskyldig.

Jenny Fransson, doping
200119 Sveriges Jenny Fransson under finalen för 50-kilosklassen under brottningsturneringen Lady Open den 19 januari 2020 i Klippan. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261

Enligt Larsson är analysen från dopinglabbet på Huddinge sjukhus inte tillförlitlig och att ett misstag har gjorts när Franssons testades positivt för anabola steroiden metyltestosteron.

Ny dopingupptäckt

Det handlar helt enkelt om ett stort missförstånd.
– Man använder någonting som kallas ”selected reaction monitoring” när man ska bedöma om ett prov är positivt. Där har jag gått igenom väldigt noggrant vad Wadas tekniska dokument säger. Tidigare tillät dem att man i vissa fall bara övervakade en jonövergång. Nu har man skärpt kraven sen 2015, nu ska det vara två övergångar. Och dopinglabbet tror att de har inkluderat två övergångar, men de har inte förstått funktionen av en av övergångarna som är en ”base peak” som bara används för normalisering. Det är svårt att förklara det här på ett enklare sätt än så, förklarar han för SportExpressen.

Jenny Fransson, doping
190903 Jenny Fransson, 68kg, Gällivare SK under en träning med svenska damlandslaget i brottning den 3 september 2019 i Helsingborg. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / 35659

Mats Larsson har nu valt att anmäla dopinglabbet till antidopingbyrån Wada. Då det är Wada som har yttersta ansvar för alla dopinglabb i världen.
– Om ett laboratorium inte har förstått vad som står i ett tekniskt dokument, då måste det anmälas. Det är min skyldighet att anmäla det, jag måste göra det. Jag tycker det här är allvarligt, säger han till kvällstidningen.

Den nya upptäckten kan bli avgörande för Franssons dopingdom och om hon eventuellt frias helt från ett långt straff. Även om det fortsatt är väldigt tufft för brotterskan.
– Hon är inte längre ensam i det här, som hon var från början. Men det är klart att det är en jobbig process att gå igenom. Det går inte att undvika. Jag är övertygad om att alla idrottare som går igenom en dopingprocess kommer säga att det är fruktansvärt, säger hennes ombud i intervjun.

LÄS MER: Jätteskandalen: Superstjärnan stängs av för doping – i hela ÅTTA år!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!