Kungens stenhårda utspel – mot dopingfallen som skakar svensk idrott just nu

Carl XVI Gustaf såg i helgen svenska Ski Tour i Östersund.
Då gick kungen till starkt angrepp mot svenska dopingfallen.
– Det är oacceptabelt. Det är väldigt tråkigt för svensk idrott, säger Hans Majestät enligt Sportbladet.

Under helgen var det stor skidfest i Östersund när Ski Tour 2020 gick av stapeln. På läktaren var det också kungligt besök när Carl XVI Gustaf var på plats för att stötta våra svenska skidåkare i spåren.

Kungen om doping

Men från sin hedersplats vid målområdet fick Hans Majestät dock se en helnorsk pall och en Therese Johaug i storform som krossade allt motstånd.

Kungen, doping
200215 King Carl XVI Gustaf of Sweden during the women’s 10 km freestyle during the Ski Tour 2020 on February 14, 2020 in Östersund. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_507

Vid sidan av skidvärlden har kungen även följt den tråkiga utvecklingen där Sverige just nu skakas av två dopingfall. Där både brottaren Jenny Fransson och långdistanslöparen Robel Fsiha åkte fast i dopingkontroller inom loppet av bara några dagar.

”Är synd om dem”

Nu ger Carl XVI Gustaf sin åsikt om svenska dopingskandalerna.
– Det är oacceptabelt. Sådant får inte förekomma. Det är väldigt tråkigt för svensk idrott. Vi måste försöka klara ut det här på bästa sätt. Man måste kunna hålla koll på vad man får i sig, det får inte förekomma – det är bara så, säger han till Sportbladet.

Jenny Fransson, doping
190903 Jenny Fransson, 68kg, Gällivare SK under en träning med svenska damlandslaget i brottning den 3 september 2019 i Helsingborg. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / 35659

Kungen får sedan frågan om han förlitar sig på det svenska antidopingarbetet och svarar då följande.
– Man måste tro på att de gör så gott de kan. Men det kommer nya preparat och nya situationer, så det är svårt. Det det finns andra sätt att hitta det och man tar fram känsligare och känsligare metoder för att plocka det så de borde inte utsätta sig för det här, säger han till kvällstidningen.

Kung Carl XVI Gustaf tycker faktiskt synd om svenska duon som åkt fast för doping. Och hur mycket det här kommer att förstöra för dem.
– Det är synd om dem, att de gör det… Hela deras karriär och deras framtid blir splittrad och förstörd. Det finns ingen som vill umgås med en sådan människa, säger kung Carl XVI Gustaf i intervjun.

LÄS MER: Vasaloppet förändras efter stora problem – så påverkas tusentals svenskar